Könyvajánló: A Nagy-korallzátony

A földteke legnagyobb korallrengetege, az ausztráliai Nagy-korallzátony magányos képződmény az óceánon. Ausztrália keleti partjaival szemben hatalmas gátként húzódik a nyílt tengeren. A korallok roppant kiterjedésű, magányos birodalma egyetlen ponton sem érintkezik a szárazfölddel.

"A korallpolip, ez a gyermekkörömnél is apróbb, kivételes lény az idők során egész planétánk arculatát átformálta. A szöveteiben élő moszatok a napfény energiájának segítségével megkötik a vízben oldott szén-dioxidot, hozzáférhetővé teszik számára a meszet, valamint oxigént és szerves anyagokat állítanak elő, elősegítve a korallpolip növekedését és szaporodását..."  

Cook kapitány és matrózai voltak az első európaiak, akik megismerkedtek a Nagy-korallzátonnyal: hajójukkal együtt csaknem odavesztek az Ausztrália keleti partvidéke mentén kétezer kilométer hosszan elnyúló korallrengeteg útvesztőjében.

Egy egész évszázadnak kellett eltelnie, hogy a világ ráébredjen, miféle varázslatos tengeri birodalom, micsoda gyönyörűséges víz alatti táj rejtezik ott, mennyi színpompás hal és csodalény nyüzsög a zátonyrendszer vizeiben.

David Doubilet, a hírneves búvár-fotográfus huszonöt esztendeje került a bűvkörébe, és azóta is újra meg újra felkeresi és fényképezi a Nagy-korallzátony vidékét. A mostanáig összegyűlt, egyedülállóan gazdag képanyagból tallózott számunkra ebben a könyvében. Úszótalppal felszerelt öreg repülőgépére invitál bennünket, együtt indulunk útnak a Pixie-torony és a korallvilág többi ékköve felé.

Forrás: National GeographicDoubilet vezetésével merülünk a mélybe, mellette búvárkodunk a szirtek között kanyargó, kéklő vizű szurdokokban, vele gyönyörködünk a korallok között legelésző papagájhalak és az ezüstösen csillogó nyílként tovairamló kalászhalak látványában. Gépének keresőjén át figyeljük az újonnan kikelt teknősfiókák igyekvését a part homokjától a nyílt óceán felé; döbbenetes fotói mesélnek a Nagy-korallzátony éves nászünnepéről, amikor a korallok egy éjszakán keresztül tobzódnak önnön kirobbanó termékenységükben.

A Nagy-korallzátony meseszép fényképei és élvezetes leírásai távoli és különleges világba hívják az olvasót. Aki egyszer kitekint Doubilet optikájának ablakán, többé biztosan nem feledheti a korallszirtek élettől pezsgő, pompázatos színekben ragyogó birodalmát.

Kiadja a Geographia Kiadó, a National Geographic Society könyveinek magyarországi kiadója; Budapest, 2003.

KAPCSOLÓDÓ CIKK