Elszegényedés, házassági problémák, tönkrement termés, sikertelen vizsga - megannyi "mindennapos" öngyilkossági ok Ázsiában. Felmérések szerint a hirtelen bekövetkezett bajok az ázsiai emberek esetében nagyobb gyakorisággal vezetnek oda, hogy önkezükkel vessenek véget az életüknek.

Az ázsiaiak általában hajlamosabbak a hirtelen felindulásból elkövetett öngyilkosságra - derült ki a Nemzetközi Szövetség az Öngyilkosságok Megelőzésére (IASP) nevű szervezet és a Egészségügyi Világszervezet (WHO) által végzett felméréséből. A nyugati országokban ezzel szemben a magukra kezet emelők több mint kilencven százaléka előzetesen mentális problémákkal küzd.

Forrás: MTIA fejlődő társadalmakban - így Kínában, Indiában, vagy Srí Lankán - kirívóan magas az öngyilkosságok száma - mutattak rá a szakemberek. A mezőgazdasági rovarirtók errefelé könnyen hozzáférhetők, a pszichiátriai segítség vagy akár a gyomormosás viszont jóval kevésbé.

Az egészségügyi hálózat kiépítetlensége mellett a társadalmi hagyomány is oka, sőt gyakran előidézője annak, hogy a bajba jutott nem lát más megoldást, mint az öngyilkosságot.
 
A Reuters felidézi például annak a kínai üzletember esetét, akinek felesége és lánya sohasem gondolt volna öngyilkosságra, mégis eldobták maguktól az életet, amikor egy napon tudomásukra jutott egy rendőrségi jelentés, miszerint a családfő  hamisan tanúskodott egyik barátjuk ügyében. Az asszony rovarirtót ivott, 14 éves lánya két búcsúlevelet írt, majd ő is kiürítette a méregpoharat. A férfi, aki foltot ejtett a család becsületén, így megözvegyült.