Rekordmértékű ózonszennyeződés Franciaországban

A francia lakosság fele, mintegy 30 millió ember szenvedett el jelentős ózonszennyeződést az idei nyáron, amikor minden idők legmagasabb ózonszintjét regisztrálták szinte az ország egész területén.

A francia ADEME környezetvédelmi és energiaellenőrző hivatal október 29-én Párizsban közzétett jelentése szerint a felszínközeli ózon koncentrációja a nyári  rendkívüli kánikula napjaiban - augusztus 5. és 13. között - érte el csúcspontját. A káros légköri jelenség gyakorlatilag Franciaország teljes területén, még az egyébként ritkán érintett atlanti partoknál is mérhető volt.

A magaslégköri (sztratoszférikus) ózonnal - amely éppen az UV-sugárzás ellen véd bennünket - ellentétben a felszínközeli ózon káros az egészségre.

Az ózonsűrűség a vizsgált időszak 139 napjának, azaz a május 1. és szeptember 16. közti időszak közel kétharmadában haladta meg azt a normális szintet, amelyen túl figyelmeztetést kell közzétenni a lakosságnak. Az úgynevezett információs küszöbértéket meghaladó szennyeződést - egy köbméter levegőben egy órán keresztül 180 mikrogramm ózontartalom - 84 napon keresztül mértek, az egészségre ártalmas mérgező gáz koncentrációja pedig 13 napon keresztül haladta meg a kötelező riadóztatási szintet (amikor egy köbméter levegőben három órán keresztül 240 mikrogramm mennyiségű ózon sűrűsödik fel).

A dél-franciaországi mediterrán régióban, Provence-Alpes-Cote d'Azur (PACA) körzetében az ózonsűrűség augusztus első napjaiban megdöntötte az összes korábbi európai rekordot, a szennyező gáz koncentrációja egy köbméterben 417 mikrogrammos szintre emelkedett.

Az ózongáz egészségügyi hatása

A levegőben már az egészségre ártalamas mennyiségben lévő (egy köbméter levegőben három órán keresztül 240 mikrogrammnyi) ózongáz belélegezve károsíthatja a tüdőt, mellkasi fájdalmat, köhögést, légszomjat és torokirritációt okozhat. A megengedett mennyiségnél több belélegzett ózongáz fokozza a krónikus légúti betegségek, mint például az asztma tüneteit, továbbá csökkenti a szervezet ellenállóképességét a légúti fertőzésekkel szemben. Az ózonra való érzékenység személyenként változó lehet: azokat, akik amúgy is küzdenek légúti problémákkal, például - az augusztusban csúcsosodó - pollenallergiával, fokozottan igénybe veszi a levegő ózongáz-tartalmának emelkedése.

Az ADEME elemzése felhívja a figyelmet arra, hogy az idei nyáron Franciaországban tapasztalt ózonszennyezés közvetlen egészségügyi és környezeti hatásait nehéz szétválasztani a példátlan augusztusi kánikula egészségkárosító következményeitől.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK