Több állatfaj terjesztheti a SARS-vírust

Feléledhet a SARS néven elhíresült atípusos tüdőgyulladás járvány - állítja egy közös holland-kínai tanulmány, amelynek megállapításait a Nature tudományos folyóirat legújabb száma ismerteti.

A tanulmány szerzői ugyanis bebizonyították, hogy a vírus macskákban és vadászmenyétekben (Mustela furo) fertőzőképes állapotban hosszú ideig lappanghat. A kutatók SARS-ban megbetegedett embertől származó kórokozóval fertőzték meg a kísérleti állatokat. A macskákon a betegségnek semmilyen tünetét nem lehetett észlelni. A vadászmenyétek egy része viszont letargiába esett, és egyikük négy nappal a fertőződés után elpusztult.

Albert Osterhaus és az általa vezetett kutatócsoport tagjai, a rotterdami Erasmus Egészségügyi Központ Virológiai Intézetének munkatársai azt is ki tudták mutatni, hogy mind macskák, mind pedig vadászmenyétek képesek továbbadni a SARS-vírust velük egy ólban tartózkodó társaiknak. Abból a tényből pedig, hogy macskák és vadászmenyétek nem állnak egymással közeli rokonságban, ám ugyanúgy megfertőződhetnek a vírussal, a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy valószínűleg további állatfajok széles skálája jöhet még szóba vírushordozóként.

KAPCSOLÓDÓ CIKK