Újabb napvihar

Csütörtökön hazai idő szerint 18 óra körül újabb geomágneses vihar vette kezdetét, amely jelenleg (október 31-én délelőtt) már csendesedik.

A keddi nagy napkitörés után - amelynek anyaga szerdán reggel érte el a Földet - újabb hasonló, de már gyengébb (a korábbi 17-essel szemben csak 10-es erősségű) jelenség következett be központi csillagunk felszínén, ugyancsak a 486-os napfoltcsoport felett. Az új kitörés anyaga - amely megint a Földet vette célba - csütörtökön hazai idő szerint 18 óra körül érte el bolygónkat, és újabb komoly geomágneses vihar fejlődött ki. Ez azonban mostanra (október 31-én reggelre) lecsendesedett, és az előzőhöz hasonlóan ez sem okozott komoly problémákat a távközlésben és az elektromos rendszerekben.

Szakemberek szerint szinte nulla volt annak a valószínűsége, hogy két ekkora, pontosan a Föld felé irányuló napkitörés és napvihar ilyen rövid időn belül kövesse egymást, így a mostani események a normális naptevékenységtől mindenképpen eltérő jelenségnek számítanak.

Ezt támasztja alá a napanyag részecskéinek szokatlanul nagy sebessége is, ami kb. 8 millió km/óra volt, s a második kitörés anyaga valamivel még gyorsabban mozgott.

Képgalériák, háttéranyagok és információk a korábbi eseményekről előző cikkünkből érhetők el.