Kína a Hold ostromára készül

Kína 3-5 éven belül űrszondát állít Hold körüli pályára. Akárcsak Jang Li-vej űrhajóját, az űrszondát is a Hosszú Menetelés hordozórakéta egyik változatával bocsátják majd fel.

A bejelentésre azzal kapcsolatban került sor, hogy Kína első űrhajósa, Jang Li-vej (Yang Liwei) Hongkongba látogatott, ahol először találkozott a szélesebb nyilvánossággal azóta, hogy a múlt hónap közepén a Sencsu (Mennyei Hajó) elnevezésű űrhajó fedélzetén tizennégyszer megkerülte a Földet. Kína Jang útjával az egykori Szovjetunió (ma Oroszország), illetve az Egyesült Államok mellett a harmadik olyan hatalommá vált, amely képes saját erőből űrhajót és hordozóeszközt építeni, és vele saját űrhajósát felbocsátani.

Az Új Kína hírügynökség Csang Csing-vejt (Zhang Qingwei), annak a küldöttségnek a helyettes vezetőjét idézte, amellyel Jang Li-vej Hongkongba látogatott. Csang elmondta: a kínai terv értelmében a Hold körül keringő űrszondáról robotjárművet bocsánatának az égitest felszínére, s az ott talajmintákat gyűjtene. A kínai illetékes úgy jellemezte a tervezett vállalkozást, mint Kína űrprogramjának harmadik mérföldkövét a mesterséges holdak pályára állítása, majd az első kínai űrhajós útja után.

Akárcsak Jang Li-vej űrhajóját, az űrszondát is a Hosszú Menetelés hordozórakéta egyik változatával bocsátják majd fel. A Reuters emlékeztet azokra a korábbi kínai nyilatkozatokra is, amelyek szerint Kína két éven belül újabb űrhajósok repülését tervezi a Sencsu űrhajóval, és később állandóan lakott űrállomást készül létesíteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK