A szívinfarktus előjelei nőknél

A nőknél a szívinfarktust előre jelzi a fáradtság, a kimerültség és az alvászavar egy amerikai tanulmány szerint.

A tanulmány alapjául szolgáló vizsgálat során 515, szívinfarktuson átesett, kórházból elbocsátott amerikai nőt kérdeztek, és kiderült, hogy 95 százalékuknál különféle tünetek előzték meg az infarktus bekövetkeztét.

A megkérdezettek 71 százaléka által megnevezett, leggyakrabban előfordult szimptóma hetekkel az infarktus előtt a szokatlan fáradtság volt. Alvászavarra 48 százalékuk panaszkodott - állapította meg Jean McSweeney, az Arkansas-i Egyetem kutatója a Dallasban megjelenő Circulation című egészségügyi szaklap keddi számában. Ezzel szemben légzési nehézségekre a megkérdezett nők csupán 42 százaléka panaszkodott, félelemérzet pedig 39 százalékuknál előzte meg az infarktus bekövetkeztét.

Mellkasi fájdalmakra csak 30 százalékuk panaszkodott hetekkel az infarktus előtt, jóllehet ezt tartják a közelgő infarktus klasszikus előjelének. A megkérdezett nők az akut szimptómák között sorolták fel a légszomjat (58 százalék), a gyengeséget (55 százalék) és a fáradtságot (43 százalék).

McSweeney véleménye szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy a sürgősségi beszállítás után gyakrabban engednek haza a nőket, és összességükben a nők több fel nem ismert szívinfarktust szenvednek el. A tünetek az infarktus lezajlása után újból jelentkeztek.