Mint arról kutatók az American Journal of Psychiatry hasábjain beszámoltak, azok a vizsgált személyek, akiknél a pszichózis lehetséges fajtái közül később éppen skizofrénia alakult ki, rendelkeztek azzal a különös tulajdonsággal, hogy képtelenek felismerni a szagokat. Ez a hiányosság már akkor felismerhető volt, amikor a vizsgálatot végezték, tehát jóval a pszichózis első tüneteinek megjelenése előtt.
Hosszú ideje ismeretes, hogy a skizofréniában és más pszichózisban szenvedők gyakran képtelenek kielégítően azonosítani a szagokat: nem tudnak különbséget tenni például a pizza és a narancs illata között, vagy a rágógumi és a füst között. Azonban egészen mostanáig nem volt világos, hogy ez a nehézség később jelenik-e meg, a rendellenesség súlyosbodásával, avagy éppen jóval azelőtt, hogy a pszichózis tünetei megjelentek volna.
Dr Warrick Brewer és Christos Pantelis, az Egyetem Pszichológiai és Pszichiátriai Intézeteinek munkatársai elméletüket széles körű vizsgálatnak vetették alá, amelynek eredményeképpen az ingatag szaglóérzék a pszichózis egy lehetséges diagnosztikai eszköze lehet. A kortárs diagnosztikai kutatási módszerek ugyanis mind a mai napig nem bizonyultak kellőképp megbízhatónak.
"A skizofrénia pontos és megbízható diagnosztikai eszköze lehetővé tehetné a betegség korai kezelését, megelőzését, és minimumra csökkenthetné azt a szenvedést, amelyet az érintetteknek át kell élniük" - állítja Brewer.
Brewer és Pantelis munkája annak felismerésével kezdődött, hogy egy személy szaglása szoros kapcsolatban van azzal az agyi központtal, amely az érzelmekkel és az ezekhez kapcsolódó nem-verbális funkciókkal kapcsolatos működést végzi.
"Ez az egyetlen érzék, ami közvetlenül hatol el ezekhez az agyi régiókhoz, és így ezeknek az idegi áramköröknek a sérülékenysége az egyes illatok azonosításában is tetten érhető. Ez az agyi terület az elsődleges érzelmekkel foglalkozik. Ebben a részben kerül feldolgozásra a fenyegetettség és az érzelem, mielőtt továbbításra kerülnének más agyi régiók felé.