Seaflow - erőmű a tenger mélyén

Ízelítő a Delta 2003. november 9-i adásából:

Színes őszi levelek
Amikor a napok rövidülnek és hűvösebb lesz az idő, a levelek zöld színét adó klorofill lebomlik a növényekben. A klorofill az energiacsapda szerepét tölti be a zöld növények életében, amelyek a napfény energiáját hasznosítják a fotoszintézis során. Lipcsei kutatók vizsgálatai alapján úgy tűnik: a klorofill rák ellenes gyógyszer alapanyaga is lehet.

Daganat ellen jel-terápia
A szervezet sejtjei folyamatosan kommunikálnak egymással. Ha a kommunikációban bármi hiba történik, az arra késztetheti a sejtet, hogy az gáttalanul szaporodjon, így alakul ki a daganat. Egy új magyar hatóanyag ezt a kommunikációt hozza helyre.  Kéry György professzor kísérleteiről - a kezdetektől kezdve - már beszámoltunk a Deltában, kutatásai most újabb szakaszba jutottak.   

Seaflow - erőmű a tenger mélyén
A szélenergia, illetve a vízenergia hasznosításában nyert tapasztalatokat most a tengeri ár-apály erőművek kialakításában kamatoztatják. Az új elképzelés alapján Nagy-Britannia energiaszükségletének 20 százalékát fedezhetnék. A Seaflow-technik kimeríthetetlen energiaforrást hasznosít. A tengeráramok energiatartalmának lecsapolását mindenhol lehetne használni, ahol vannak tengeráramlatok.

Delta