Teljes holdfogyatkozás szombatról vasárnapra virradóan

November 8-áról 9-ére virradó éjszaka, éjfél után teljes holdfogyatkozás következik be, amely derült idő esetén Magyarországról is jól megfigyelhető, szabad szemmel is.

Forrás: NASAA Hold fél 1-kor kezdi belépését a Föld árnyékába, korongja fokozatosan elsötétül. A teljes árnyékban 2 óra körül merül el, a teljes fogyatkozás 25 percig tart. Fél 3 után másfél órán keresztül tart kilépése az árnyékból - a jelenség hajnali 4 óra körül ér véget.

A látványos jelenség alkalmából a Magyar Csillagászati Egyesület rendkívüli nyitva tartás hirdet a budapesti Polaris Csillagvizsgálóban (III. ker., Laborc u. 2/C.). A távcsöves bemutatás keretében a Hold mellett a nagy földközelség után távolodó Mars, és a hajnali égbolt látványos óriásbolygói (Szaturnusz, Jupiter) is megtekinthetők. A látottakat érdekes előadások, vetítések fűszerezik, az aktuális űrkutatási eredmények ismertetésétől kezdve az elmúlt napok nagy napkitöréseiig és az általuk világszerte okozott látványos sarki fényekig.

A teljes holdfogyatkozás csak derült időben lesz látható, így a csillagászati bemutató csak ekkor kerül megrendezésre. Felhívjuk a figyelmet a hideg éjszakákra, és az ennek megfelelő alapos felöltözködésre! "Esőnap" 2004. május 4-én - a következő teljes holdfogyatkozáskor!

További információk a Magyar Csillagászati Egyesület oldalain keresztül elérhető linkeken:

A fogyatkozás időpont-adatai helyi időben (KözEI):

Belépés a teljes árnyékba:     00:32
A teljes fogyatkozás kezdete:  02:06
A teljes fogyatkozás vége:     02:31
Kilépés a teljes árnyékból:    04:05

Előző
  • 1
  • 2
Következő