Alapvető információk a hepatitis A-ról

Noha nem hirdettek hepatitis A-járványt Bácskában, és igen valószínű, hogy a hónapok alatt észlelt összesen 60 beteg valóban nem jelent komoly fertőzésveszélyt, röviden bemutatjuk a fertőző májgyulladás ezen fajtáját.

A hepatitis májgyulladással, a máj sejtjeinek, szöveteinek károsodásával járó, vírusos eredetű betegségek összefoglaló neve. A betegségek attól függően, hogy mennyire elterjedtek, milyen súlyosak, és mennyire okoznak visszamaradó károsodásokat, eléggé különböző prognózisúak lehetnek. Míg a hepatitis A és E enyhe lefolyásúak és általában szövődmények nélkül gyógyulnak, addig a B, C és D többnyire súlyos, krónikus betegségek, sőt sokszor gyógyíthatatlanok.

A hepatitis A betegség

Az első tünetek gyomorrontásra utaló megbetegedéshez hasonlítanak, amelynek fő jellemzői a fáradékonyság, hasi fájdalom, étvágytalanság, hányás, esetleg láz és izületi fájdalom. Ezeketek a tüneteket többnyire sárgaság követi, a vizelet besötétedik, a széklet világosabb lesz a szokottnál.

A betegség akut szakaszában pihenni kell, javasolt az ágynyugalom, ugyanis a máj vérellátása fekvéskor növekszik. A betegség kezdetén vagy elhúzódó esetben a kórházi kezelés idején infúziókra is szükség lehet. A kímélő életmód a lábadozás időszakában is indokolt, de különleges diéta nem szükséges. Ugyanakkor alkohol fogyasztása szigorúan tilos, és számos gyógyszer - pl. fogamzásgátló - szedését is kerülni kell.

A hepatitis A esetében a megbetegedéseknek csak 0,1-1%-a halálos, és nem válik krónikussá - a tünetek rendszerint 4-6 hét alatt teljesen megszűnnek. Ritkán, felnőtt korban visszaesés fordulhat elő. Gyógyszere nincs, a beteg magától meggyógyul. Megelőzésére aktív immunizálással, védőoltással van lehetőség. A betegségből kigyógyult ember élete végéig tartó immunitást élvez.

A fertőzés

A fertőzések ott gyakoriak, ahol az alapvető higiéniai szabályokat nem tartják be. A kórokozó megtalálható a székletben, és szájon át, trágyázott, mosatlan zöldségfélékkel, fertőzött élelmiszerekkel vagy vízzel kerül be a szervezetbe. Szexuális úton vagy vér útján történő fertőzés ritka.

Fertőzésveszély esetén csak forralt vizet fogyasszunk, ebben mossuk meg alaposan a zöldségeket és gyümölcsöket is, amelyeket ajánlott meghámozni. Fogmosáshoz is a forralt vizet használjuk. A fertőző beteg tisztálkodási eszközeit el kell különíteni. Különösen érdemes betartani ezeket az óvintézkedéseket a Földközi-tenger térségében, Ázsiában és Dél-Afrikában, ahol a higiéniás körülmények nem mindig megfelelőek.

A betegségre jellemző tünetek észlelésekor feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

KAPCSOLÓDÓ CIKK