Az első széles körben tesztelt HIV-elleni vakcina, az AidsVax az újabb eredmények szerint sem működik. A vakcinát fejlesztő cég elnöke szerint ez arra inti a kutatókat, hogy duplázzák meg erőfeszítéseiket egy hatékony szer kifejlesztéséhez.

Az AidsVax nem működik - erősítette meg a fejlesztő cég, a VaxGen 2003. februári közleményét. Az újabb kudarc a thaiföldi tesztek előzetes eredményei után derült ki. Az eredmények szerint a beoltott személyek nem lettek védettebbek a HIV-fertőzés ellen, a fertőzötteknél pedig nem lassult le a betegség kifejlődése.

A thaiföldi tesztekbe prostituáltak mellett több mint 2500 intravénás bangkoki droghasználót is bevontak, akiknek fele a védőoltást, fele pedig placebót (hatóanyag nélküli, "ál-védőoltást") kapott. Utóbbi csoportból 105-en lettek HIV-fertőzöttek, sajnos azonban a beoltottak közül még eggyel többen is (106 fő). Ahhoz, hogy egy szert a HIV-fertőzéssel szemben hatékonnyá nyilvánítsanak, legalább a vizsgált esetek egyharmadában kell hatást kifejtenie.

A VaxGen 2003 februárjában hozta nyilvánosságra a vakcina egy másik eredményét, amely gyakorlatilag szintén sikertelennek tekinthető. Itt három év alatt több mint ötezer emberen végezte el a vakcina tesztelését. Az előzetes eredmények szerint az AidsVax mindössze átlagosan 3,8%-kal, tehát minimális mértékben csökkentette a HIV-fertőzés arányát. Váratlan eredmény volt viszont, hogy a fekete, illetve az ázsiai tesztalanyok körében a vakcina 67%-kal alacsonyabb fertőzöttségi arányt produkált a placebo-csoporthoz képest. A vizsgálatban részt vevő feketék és ázsiaiak alacsony száma miatt azonban ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

A szóban forgó vakcina, az AidsVax jelenleg az egyetlen olyan HIV elleni vakcina, amely a legfejlettebb vizsgálati fázisban van, ám sajnos negatív eredménnyel.

Maga a vakcina nem okozhat AIDS-t, mivel nem tartalmaz HIV-vírust. Ehelyett a vírus egyik fehérjéjének mesterséges másolatát használja abból a célból, hogy a szervezetet antitest-termelésre serkentse, s amikor az immunrendszer az "igazi" fehérjével - illetve gazdájával, a HIV-vírussal - találkozik, már felkészülten várja a támadást. A hepatitis B-vakcina ugyanezen az alapon működik - sikerrel, és számos további hasonló vakcinával folynak a kutatások.

Egy HIV elleni védőoltás lehetővé tenné, hogy a fertőzés után ne alakuljon ki magas vírusszint a vérben, így a szervezet saját immunrendszere nem szenvedne jelentős károsodást. Ez pedig azt jelentené, hogy akár egyedül is megküzdhetne a fertőzéssel.

A HIV elleni védőoltás társadalmi szempontból is az egyetlen járható út az AIDS elleni küzdelemben. Milliárdokkal többet kellene költeni a védettséget kialakító vakcinák kifejlesztésére, a gyógyszergyáraknak azonban jelenleg nagyobb üzlet a méregdrága vírusellenes hatóanyagok kifejlesztése, amelyek természetesen nagyon fontosak, de a szegény országok betegei - vagyis a legtöbben - nem jutnak hozzá.