Szerdán hajnalban jönnek a hullócsillagok

2003.11.18. 9:51

A Leonidák meteorhullás idén is látványos esemény lehet az érdeklődők számára. Az előrejelzések november 19-én, szerdán hajnalban jósolják  a legnagyobb aktivitást (meteorzáport). Már egyetlen tűzgömb látványa is felejthetetlen élményt jelent.

Habár az előző évek nagy meteorviharainak már vége, nagyon úgy tűnik, hogy a Leonida meteorraj még nem csendesedett le. Az idén ugyan kisebb lesz az aktivitás az elmúlt esztendőkéhez képest, de még így is eléri egy augusztusi Perseida-maximum nagyságát.

Az első maximum november 13-án következett be, és az előrejelzéseknek megfelelően nem hozott nagy meteorhullást. A második, nagyobb maximum november 19-én lesz, hazai idő szerint reggel 08.28-kor, 400 meteor feletti óránkénti darabszámmal (bár az előrejelzések eléggé változatosak, és egyes kutatók csak 30 meteort emlegetnek óránként).

A  november 19-ei maximum tulajdonképpen két részből áll: a fél kilences csúcs előtt lesz egy kisebb csúcs is, 06.25-kor. A látvány szempontjából azonban ez az első csúcs az izgalmasabb, mert leginkább itt számíthatunk nagy, fényes meteorokra (tűzgömbökre). A Föld ekkor egy olyan porcsomó legsűrűbb részén halad át, amely kb. 50 meteort ad óránként. Az ezen való áthaladás szolgáltatta 1998-ban a sokak számára emlékezetes "tűzgömb-inváziót", hihetetlenül fényes és színes hullócsillagokkal.

Forrás: NASABár egy meteorraj viselkedése igen összetett és számos meglepetést tartalmazhat, a legvalószínűbb tipp 2003-ban tehát a következő: a november 18-áról 19-ére, azaz keddről szerdára virradó éjszaka, de még inkább november 19-én hajnaltól érdemes egy kicsit fagyoskodni. Már egyetlen tűzgömb látványa is felejthetetlen élményt jelent.

Gyarmati László a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján megjelent cikke nyomán

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK