Az özvegyé a halott izraeli férj spermája

Megtermékenyíttethetik magukat az izraeli özvegyasszonyok halott férjük spermájával még akkor is, ha az elhunyt életében ehhez nem járult hozzá kifejezetten. Szakértők szerint ez példátlan a világon a meddőség elleni küzdelemben.

Eljákim Rubinstein izraeli főügyész csütörtöki iránymutatása számos izraeli özvegyasszonyt kímél meg attól, hogy bírósági perben érje el célját, ha elhunyt férjétől szeretne gyermeket vagy gyermekeket. A főügyész szerint azonban az özvegynek nincs joga ehhez, ha férje életében egyértelműen jelezte, hogy spermája nem használható fel özvegye mesterséges megtermékenyítésére. A direktíva élettársakra is vonatkozik.

A férj halála után az orvosoknak 24-36 óra áll rendelkezésükre ahhoz, hogy fagyasztással megőrizzék az elhunyt ondóját. Eddig sok olyan özvegy, aki elhunyt férje spermájának megszerzése céljából bírósághoz fordult, lekésett erről a lehetőségről. Az új irányelv szerint a kórházak, klinikák mostantól fogva azonnal teljesíthetik az ilyen irányú kérést.

Az irányelv törvényerőre fog emelkedni, ha valaki nem fellebbez ellene, vagy ha a parlament le nem szavazza. Mindkettő valószínűtlen, mert az izraeli bíróságok és a parlament is eléggé liberálisak a termékenység kérdésében, valamint azért, mert Izrael azon néhány ország egyike a világon, amelyben az állam fizeti az állampolgárok meddőségi kezelését.