Érkeznek a darvak

A napokban darucsapat érkezett a Velencei-tó környéki Dinnyés határában húzódó zsombékos Fertőre, ám a a tónál rendszeresen áttelelő vándormadarak közül sokan még késnek - tájékoztatott a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa.

Fenyvesi László, a park természetvédelmi őre beszámolt arról, hogy a 63 madárból álló csapat feltehetően csak néhány hetet tölt a zsombékos területen, s még a kemény tél beállta előtt tovább vándorol kelet felé.

A gólyáknál és a gémeknél magasabb, délceg mozgású, nyugodt járású, lassú, erőteljes szárnycsapásokkal repülő madarak láthatóan jól érzik magukat, s a csendesebb napszakokban jól hallható messze hangzó, jellegzetes "krúgatásuk" - mondta el a természetvédelmi őr, hozzátéve: korábban ritka vendégek voltak a darvak a Velencei-tó környékén, az utóbbi két-három évben azonban odaszoktak, feltehetően azért, mert bőségesen találnak táplálékot.

Az elmúlt hetekben folyamatosan telnek a Velencei-tavi és a környékbeli "madárszállók", egyre másra érkeznek a nádi tanyákra és a dinnyési Fertőre a nálunk telelő vagy néhány hétre megpihenő szárnyas vendégek. Egyre gyakrabban hangzik fel a süvöltők lágy és érdes hangokból összenőtt füttyentése, s a szinte szünet nélkül hangoskodó csízek csicsergése. Hajnalban és alkonyatkor óriási V alakban húznak el a Velencei-tó felett táplálkozó- és pihenőhelyükre a vadludak.

A számtalan már megérkezett vendég ellenére még sincs telt ház a madártanyákon, feltehetően az elhúzódó ősz miatt eddig nem érkezett meg téli szállására a nálunk telelők többsége. Késnek a korábban ilyenkor a tó környéki bokrokat népes csapatokban ellepő fenyőrigók is. A Fertő környéki madáretetőknél viszont ritka vendégként egy rétisas-párt figyeltek meg. A ragadozókból Fejér megyében csak két pár fészkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK