Őrszemek a hónaljban

Ízelítő a Delta november 16-i adásából:

 • Őrszemek a hónaljban - kisebb kockázat az emlőráknál
  A hónalji nyirokcsomók - mint őrszemek - jelzik legkorábban az emlőrákból kiinduló áttéteket. Biopsziás vizsgálatukkal megállapítható a daganat tovaterjedésének veszélye, s jó esetben elkerülhető, hogy az emlő érintett részének eltávolítása mellett a hónalji nyirokmirigyet is eltávolítsák.
 • Felkészülés a súlytalanságra, ágyban fekvéssel
  A hosszú távú űrutazások egyik legnagyobb veszélyét az jelenti az ember számára, hogy  a súlytalanságban elsorvadnak az izmai, leépülnek a csontjai. Nyolc héten át tartó kísérletsorozattal bebizonyították, hogy egy különleges rázógéppel kivédhetők a károsodások. A tapasztalatokat a Mars-utazásra való felkészülésben kamatoztathatják.
 • A "valóság" képe az agyban
  Biológiai okai vannak annak, hogy egy-egy eseményről más képeket rögzítenek a tanúk. A látott információk feldolgozása során legalább két agyi központ működik egymástól viszonylag függetlenül, és ezek gyakran eltérően dolgozzák fel az információt. A magdeburgi egyetem kísérletei új megvilágításba helyezik azt a régi elvet, miszerint az emberi cselekvéseket az értelem vezérli.  
 • A szklerózis nyomában
  Egy dán kutatócsoport eredményei közelebb vezetnek a szklerózis multiplex okainak feltáráshoz. Megállapították, hogy a betegség kialakulásában szerepet játszó vírus megtévesztően hűen utánozza az idegsejt nyúlványát borító myelin-hüvely egyik fehérjéjének szerkezetét. Ez a hasonlóság csapja be a szervezet immunrendszerét s váltja ki a súlyos tüneteket. Ma a betegség még nem gyógyítható, de az immunválaszt elnyomó kezeléssel javítható a betegek állapota.