Ebola-vakcinát tesztelnek embereken

27 önkéntesen kezdték meg a halálos vírus elleni vakcina klinikai próbáit, miután a hatóanyag főemlősökön már hatékonynak bizonyult.

Az első oltást kedden adták be egy önként jelentkezőnek - közölte az allergiás és fertőző betegségeket kutató amerikai intézet (NIAID) igazgatója. Anthony S. Fauci, a NIAID igazgatója a humán kísérletek megkezdésének bejelentésekor hangsúlyozta: az Ebola elleni hatékony vakcina nem csak az életek megmentését szolgálja azokban az országokban, ahol természetes módon okoz járványokat a vírus, hanem az orvostudomány ezzel is hozzájárul a bioterrorizmus elleni harchoz - írja az MTI.

A klinikai próbákat most megkezdő kutatók 2003 augusztusában jelentették be, hogy egyetlen injekció beadásával védettséget értek el a halálos vírus ellen makákó majmokban, mindössze négy hét alatt. A korábbi vakcinációs eljárások hat hónap alatt, kombinált kezeléssel érték el az immunitás kialakulását a kísérleti állatokban.

Az ebola - amely néhány évente üti fel a fejét Afrikában - súlyos és kezelhetetlen vérzéses lázat okoz, amelybe a betegek kb. 90%-a belehal. A fertőzés igen gyorsan terjed. Amennyiben az eljárás az ember esetében is megfelelően működik, segítségével megállíthatóvá válnak a járványok gyors kitörései.
 
A vakcina előállításához az ebolavírus genetikai anyagának egy töredékét egy ún. adenovírus (közönséges meghűlést okozó vírus) módosított változatába építették be. Az adenovírus igen erőteljes immunválaszt váltott ki a kísérleti állatokban, amelyek immunrendszere megtanulta felismerni a beépített ebola-gén által kódolt fehérjét is. A makákók 28 nap alatt immunitást fejlesztettek ki az ebolával szemben, s ez a rövid idő valóban meglepte a kutatókat is.

Az emberek egy részében az alkalmazott adenovírussal szemben ellenanyagok vannak, amelyek elpusztíthatják a vírusokat, mielőtt azok képesek lennének a sejtekkel legyártatni az ebola fehérjéjét. Ezért az adenovíruson várhatóan további módosításokat kell majd elvégezni.

Mint arról korábban beszámoltunk, a napokban ismét ebolajárvány tört ki Kongóban, ahol eddig 11 ember halálát okozta a gyógyíthatatlan betegség.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK