Kitörhet a kaukázusi Elbrusz vulkán

Újra kitörhet a Kaukázusban lévő, síterepként közkedvelt Elbrusz vulkán, amely már egy évezrede alszik - véli Oleg Bogatnyikov professzor, az Orosz Tudományos Akadémia vasérckutató laboratóriumának vezetője.

A vulkán szaggatottan "lélegzik", azaz gejzírjei működnek, párát lehel, hasadékaiból időről időre gőz és gáz tör elő.

Orosz tudósok feltételezése szerint a lávának két forrása lehet. Az egyik valószínűleg a felszín alatt hét kilométeres mélységben van. Ezt a fészket egy 80 kilométer mélyen rejtező forrás táplálja. Bogatnyikov akadémikus  szerint már kitörése előtt körülbelül egy hónappal maga a vulkán jelezné a veszélyt. Amennyiben ez megtörténik, a közeli  városok lakosságát időben evakuálni lehet, és a kulcsüzemeket le lehet állítani, sőt a gépek elszállításáról is intézkedni lehet.

A balkár őslakosok Tűzhegynek nevezték az Elbruszt. A vulkanológusok Oroszország egyik leginkább robbanásveszélyes  vulkánjaként tartják számon, amelynek legcsekélyebb  kitörése is veszélyezteti a hegy lábánál élőket. A csúcsok közelében levő hat köbkilométernyi jégréteg megolvadása következtében keletkező víztömeg lezúdulhat, s a jég feloldódása után sebesen terjedő vulkániszap tömeg boríthat el mindent, ami az útjába kerül - jelezte az akadémikus.

Az Elbrusz mintegy 900 éve tört ki utoljára, és a hegytől mintegy 700 kilométerre lévő Asztrahány városban is találtak ilyen korú vulkanikus iszapmaradványt.