Dohányzás: népegészségügyi katasztrófa

Minden év november harmadik csütörtökén világszerte nemzetközi "Ne gyújts rá!" napot szerveznek. A dohányzás visszaszorítása Magyarországon is alapvető fontosságú népegészségügyi cél, mivel a dohányzással összefüggő betegségekben vezető helyen állunk a világon.

Magyarországon ma

  • minden harmadik felnőtt dohányzik;
  • az egy felnőttre eső évenkénti 3260 cigarettával a világ harmadik legnagyobb cigarettafogyasztó nemzete vagyunk (harminc évvel ezelőtt a 13. helyen voltunk);
  • a magyar dohányosok több mint 70%-a 20 éves kora előtt kezd cigarettázni;
  • a dohányzás okozza a tüdőrák halálozás 90%-át, a szív-érrendszeri halálozás (szívinfarktus, szélütés) 25%-át;
  • Európa országai közül hazánkban halnak meg a legtöbben tüdőrákban.

Mindez megelőzhető és elkerülhető! Összeállításunkban a dohányzással kapcsolatos adatokat és kockázati tényezőket gyűjtöttük össze, de konkrét tanácsokat és információkat olvashat az is, aki elhatározta, hogy véget vet e káros szenvedélynek.

Tények és adatok a dohányzásról
A dohányzás a legsúlyosabb egészségkárosító tényező hazánkban: minden ötödik ember, évente 35 ezer fő hal meg a dohányzás káros hatásainak következményeként.

A dohányzás és a rák
Magyarországon a halálos kimenetelű rákos megbetegedések mintegy egyharmadáért a dohányzás felelős. Más szóval a rákos halálozások egyharmada pusztán a dohányzás kiküszöbölésével megelőzhető lenne. A tüdőrákos halálozások mintegy 90%-a közvetlenül a dohányzásnak tulajdonítható.

Tíz lépés az élet - konkrét tanácsok a dohányzásról való leszokáshoz
A dohányzás abbahagyása után 24 órával csökken a szívinfarktus közvetlen veszélye, 3 hónap múlva múlik a köhögés, 5 év múlva a műtéttel nem gyógyítható tüdőrák kockázata a felére csökken. Tíz jó tanács ahhoz, hogyan szabaduljunk meg a dohányzás szenvedélyétől, s néhány biztató tény arról, mit nyerhetünk vele.

KAPCSOLÓDÓ CIKK