Tények és adatok a dohányzásról

Magyarországon minden harmadik felnőtt dohányzik. A dohányosok között több a férfi, mint a nő, de a fiatalabb korosztályokban nincs különbség a két nem között.

Hazánkban jelenleg a 14-18 évesek 44%-a cigarettázik, a fiatalkorú fiúk közül minden 2. dohányzik, a lányoknak pedig 39%-a cigarettázik rendszeresen.

Magyarország az egy felnőttre eső évenkénti 3260 cigarettával a világ harmadik legnagyobb cigarettafogyasztó nemzete. Harminc évvel ezelőtt a 13. helyen voltunk.

A magyar dohányosok több mint 70%-a 20 éves kora előtt kezd dohányozni.

A dohányzás okozza a tüdőrákos halálozás 90%-át, a krónikus hörgőgyulladás és tüdőtágulat okozta halálozások 75-80%-át, a szív-érrendszeri halálozás (szívinfarktus, szélütés) 25%-át.

Európában Magyarországon a legmagasabb a tüdőrákos halálozás és a krónikus hörgőgyulladás és tüdőtágulat okozta halálozás gyakorisága. Szív-érrendszeri halálozásban a 6. helyen vagyunk.

A dohányzás a legsúlyosabb egészségkárosító tényező hazánkban: minden ötödik ember, évente 35 ezer fő hal meg a dohányzás káros hatásainak következményeként.

Az elmúlt 50 évben a dohányzás okozta halálozás csaknem a négyszeresére nőtt, a dohányzástól független halálozás nem változott.

A 35-69 éves korosztályokban a halálozási arány a dohányosok körében háromszor magasabb, mint a nem dohányzók között. A dohányzás okozta halálozások fele a középkorúak, 35-64 éves korúak körét érinti.

A rendszeresen dohányzók, cigarettázók fele végül is e szokások által előidézett betegségben hal meg, és a rendszeres cigarettázás mintegy 7-8 évvel rövidíti meg a dohányosok átlagos élettartamát a nem dohányzókéhoz képest.

A dohányzás következtében csökken a hímivarsejtek száma és életképessége.

A dohányzás következtében a megtermékenyített petesejt nehezebben tapad meg a méhben, és könnyebben kilökődik - gyakoribb a meddőség és a korai vetélés.

A terhesség alatti dohányzás következtében elmarad a magzat fejlődése, gyakoribb a koraszülés.

A szülők dohányzása következtében gyakoribb a hirtelen-váratlan bölcsőhalál (ha az anya dohányzik, kétszeres, ha mindketten, háromszoros az előfordulás!).

Forrás: Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium