Szintetikus látás, pilótáknak

Izelítő a Delta 2003. november 23-ai adásából.

Tehéntej antibiotikumok helyett
Az immunglobulinok olyan fehérjék, amelyek a szervezet természetes védekezőrendszerének fontos alkotói. Az anyatej bőven tartalmaz immunglobulinokat, áldásos hatását azonban csak rövid ideig fejtheti ki. Magyar kutatók azzal kísérleteznek, hogy a tehéntejben szaporítsák fel a humán-gyógyászatban is alkalmazható immunglobulinokat.

Napkitörés
A vészhírek helyett a csillagász elemzi napjaink szenzációját: a napkitörést. A szakemberek véleménye szerint a napkitörésből származó elektromosan töltött anyagfelhők okozhatnak ugyan a Föld felszínén is érzékelhető mágneses zavarokat, de a 2000 kilométer/másodperc sebességgel száguldó plazmafelhők nem okoztak komolyabb károkat. A napokban lezajlott gigantikus napkitörések következtében a hazai égbolton is felragyogott a nálunk csak ritkán látható sarki fény.

Jégminták vallanak a klímaváltozásról
Az Antarktiszon kutató nemzetközi tudóstársaság - az EPICA program résztvevői - a hórétegek és a jégminták elemzéséből - a légbuborékok, a metán- és szén-dioxid zárványok vizsgálatából és a rétegek számából, vastagságából - a régmúlt időjárás változásait vizsgálják. Több mint 1500 méter mélyre fúrtak le a jégpáncélban, oda, ahol már a 800 000 évvel ezelőtt hullott, fagyott hó fedi az aljzatot.

Szintetikus látás, pilótáknak
A repülési balesetek áldozatainak többsége olyan katasztrófák miatt járt szerencsétlenül, amikor a gép hegynek ütközött. Hiába jelzik ugyanis a műszerek a gép repülési adatait,  ha a pilóták nem látják közvetlen környezetüket egy-egy kényszerű manőverezés során. Német kutatók olyan rendszert fejlesztenek, amely a repülőterek környezetében - rossz látási viszonyok esetén - függetlenítheti a pilóták döntését a torony utasításaitól.

Delta
mtv
november 23., vasárnap, 12.50