Évente mintegy 20 ezerrel csökken az ausztráliai koalák száma, mivel élőhelyüket kisajátítja a mezőgazdasági termelés - figyelmeztetnek a földrész kutatói.

Az ausztráliai állatvilágnak a kenguru mellett a koala is jelképes figurája. Az apró termetű, fán élő erszényes medve kizárólagos tápláléka az eukaliptuszfa levele, csakhogy ebből a növényből évről évre mind kevesebb található Ausztráliában - derül ki a környezetvédelmi szakemberek jelentéseiből.

Hal Cogger, az Australian Muzeum szaktekintélye elmondta: Brigalow környékén - ez mintegy 15 millió hektárnyi területet jelent - évente 100 millió madár, hüllő és egyéb állatfaj egyede pusztul ki, mert élőhelyüket visszaszorítják a mezőgazdasági művelésbe fogott területek. A biológus szerint az áldozatok között szerepel mintegy 20 ezer koala is.

Minden 100 hektár természetes erdő kiirtásakor - azonnal vagy időn belül - körülbelül 2 ezer madár, 5 ezer hüllő és 500 emlős veszti életét - szerepel az ausztrál kormányfőnek, John Howardnak és Queensland állam kormányzójának, Peter Beattie-nek küldött figyelmeztető levélben, amelyet több mint négyszáz ausztrál kutató írt alá, azonnali intézkedést sürgetve.

A queenslandi kormány idén májusban befagyasztotta az erdőirtási engedélyek kiadását, és mintegy 108 millió amerikai dollárt (24 milliárd Ft) különített el kártérítésre.