A Japánban bálnafővárosként emlegetett Taidzsiban 400 éve űzik rendületlenül a cethalászatot, az elmúlt hetekben egy a véres mészárlást rögzítő, világot bejárt filmkockáknak köszönhetően azonban talán mind kevesebben élnek majd a véres mesterségből.

A Tokiótól 500 km-re, a Csendes-óceán partján fekvő 4000 lelkes halászfaluban a turisták kegyetlen látványosságban "gyönyörködhetnek": évente ezerszámra mészárolják le az elegáns éttermek asztalára szánt delfineket a vízi cirkuszok tőszomszédságában, ahol a látogatók délután a barátságos tengeri emlősökkel játszadozhatnak, a vacsoránál viszont már ínyenc fogás formájában falatoznak belőlük.

Taidzsi négy évszázada elsősorban a cetvadászatból él. A város egy ideje azonban heves viták kereszttüzébe került: környezetvédő aktivisták 2003. október 6-án filmre vették, amint a halászok egy öbölbe terelik és ott halomra gyilkolják a delfineket. A Sea Shepherd Conservation Society elnevezésű szervezet ezután feltöltöttek az internetre a felvételeket, ahol a tenger vize lemészárolt delfinek vérétől vöröslik. A képek bejárták a világ képernyőit, hatalmas fölháborodást okozva.

Bár 1986-ban hivatalosan betiltották a nagytestű tengeri emlősök kereskedelmi halászatát, Japán szemérmetlenül kihasználja azt a joghézagot, amely módot ad évente 700 cetféle "tudományos célokat szolgáló" kifogására.

Forrás: eurocbc.org
A delfin- és bálnahús gyakori látvány a húspiacon

A távol-keleti országban így évi 22 ezer delfint foghatnak ki büntetlenül és 2000 tonna hús juthat a japán éttermekbe és áruházakba, azzal az ürüggyel, hogy a hús árából tudományos kutatásokat támogatnak - vádolja a japán hatóságokat a Greenpeace környezetvédő szervezet.

Taidzsiban most környezetvédő expedíciókat szerveznek, amely a tengeri emlősök életét mutatja be a halászoknak, így próbálják rábírni őket, hogy fordítsanak hátat mesterségüknek.

"Valaha a lányok bálnavadász férjről álmodoztak, hiszen ők voltak a leggazdagabbak a faluban" - emlékezik Mijato Sugimori, a helyi halászati szövetkezet egyik vezetője. "De ma már alig van munkalehetőség, és a fiatalok odébbállnak. Ha elveszítjük a delfinhalászatot is, nem marad más a környéken, csak a nagymamák és nagypapák" - panaszolja az öreg halász.