A szexuális jellegű egészségügyi problémák világszerte sok gondot okoznak, ezeket azonban a különböző régiókban egészen másképp rangsorolják. A nemzetközi átlag szerint minden negyedik ember tartja a legsúlyosabb problémának az AIDS-et (24%), 10-ből 3 (29%) egyéb szexuális úton terjedő fertőzést, minden ötödik ember a kamaszkori terhességet, és 27% a különböző fogamzásgátló szerek használatát.

AIDS: a problémák nem változnak
Továbbra is alapvető probléma, hogy a leginkább érintett területeken nem hozzáférhetők a méregdrága gyógyszerek, nem létezik hatékony védőoltás, és nem fektetnek kellő súlyt a megelőzésre. Az UNAids és WHO új terve szerint 2005-ig legalább 3 millió emberhez kell eljuttatni a vírusellenes gyógyszereket.

A magyarországi adatok nem sokban térnek el a nemzetközi eredményektől, csupán az AIDS kisebb elterjedtségét mutatja, hogy az egyéb szexuális betegségekre két és félszer annyian voksoltak (16% és 42%). Jól láthatóan a HIV-vírus által legnagyobb mértékben érintett területeken sokkal fontosabbnak ítélik a kérdést: Malajziában 44, Indiában 61, míg a Dél-Afrikai Köztársaságban az emberek 64 százaléka érezte ezt a legégetőbb szexuális egészségügyi gondnak. Ezekben az országokban az egyéb jellegű szexuális fertőzések láthatóan sokkal kisebb figyelmet kapnak, sorrendben 7, 5 és 5 százalékot (az átlagos 29%-kal szemben). Valószínűleg kulturális különbségekkel magyarázható az, hogy a nem kívánt terhesség a nemzetközi átlagnál (20%) jóval kardinálisabb problémaként merül fel Thaiföldön és Tajvan szigetén (39%, illetve 51%).