Forrás: EPA/STEPHEN MORRISONSokan sokféleképpen próbálnak védekezni a szexuális úton terjedő fertőzések ellen. Manapság csupán az emberek 3%-át (hazánkban szerencsére mindössze 1%-át) nem foglalkoztatja egyáltalán ez a kérdés. A résztvevők közel fele (49%) alkalmazza az egyik legegyszerűbb módszert: hűséges marad partneréhez. A féltékeny magyar házastársak kicsit megnyugodhatnak, ugyanis hűség tekintetében a világ élvonalába tartozunk (65%), nálunk csak az amerikaiak, a szingapúriak (66-66%) és a dél-afrikaiak (68%) monogámabbak. Az AIDS-tesztekre általában annyian megyünk el, mint a világ egyéb területein (13%), így jócskán megelőzzük a belgákat, horvátokat és lengyeleket (3%), de erősen le vagyunk maradva az AIDS-által súlyosan veszélyeztetett dél-afrikaiaktól (30%), a szomszédos osztrákoktól (32%), és az amerikaiaktól (35%).

Nem működik a legfejlettebb HIV-vakcina
2003. november 13. Az első széles körben tesztelt HIV-elleni vakcina, az AidsVax az újabb eredmények szerint sem működik. A vakcinát fejlesztő cég elnöke szerint ez arra inti a kutatókat, hogy duplázzák meg erőfeszítéseiket egy hatékony szer kifejlesztéséhez.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok a partnerükkel való kapcsolatukban az egyik legőszintébb nemzet. Mind a kort, mind az esetleges korábbi nemi betegségeket a magyarok 90-90%-ban, a legnagyobb arányban árulták el társuknak a nemzetközi 55 és 71%-kal szemben. Szexuális fantáziáikba, korábbi partnereik számába és az esetleges felszarvazásokba is az átlagot messze meghaladó mértékben avatták be társukat (79, 76 és 53% a nemzetközi 63, 51 és 38%-kal szemben). Hazánkkal ellentétben a Távol-Keleten a legzárkózottabbak az emberek partnerükkel szemben, Malajziában csak 31% árulja el korát (a világon 71%), minden tizenegyedik korábbi, és minden tizedik jelenlegi szexuális fertőzését. Hasonló tendencia tapasztalható Tajvanon, Kínában és Thaiföldön is.

A felmérést végző óvszergyártó cég közismerten sokat tesz a biztonságos szex népszerűsítéséért. 2003-ban 35,3 millió dollárral járult hozzá egészségügyi szervezetek, alapítványok és oktatási intézmények költségvetéséhez, hogy ezzel is segítse a biztonságos szexet terjesztő kampányokat.