Könyvajánló: National Geographic - Válogatott képek

Mintha varázsszőnyegen utaznánk be széles e világot: az egyik pillanatban még a sivatagok forró homokját járjuk, a másikban már párás dzsungelben törünk előre, azután lemerülünk a tenger mélyére, végül a csillagokig szökünk az éjbe. Mindez - öt kontinens, az óceánok és a világűr megannyi páratlan felvétele - egyetlen kötetben.

Új idők és nagyszerű hagyományok nyitánya volt a pillanat, amikor 1890-ben megjelent az első fénykép a National Geographic magazin lapjain. Azoktól az időktől napjainkig, a 19. század utoljától a 21. század hajnaláig, a fotóriport műfajának megannyi új mezsgyéjét járták be és fedezték fel a lap munkatársai.

A néhány hete napvilágot látott kötet jószerével egy teljes évszázad képlenyomatából tallóz, a National Geographic Society egyedülállóan gazdag, tízmilliós archívumából gyűjti egybe a fotográfiák legjavát. A Válogatott képek lapjain végigélhetjük a filmemulzió kristályában megőrződött, egyszeri és visszavonhatatlan pillanatokat, széltében-hosszában bejárhatjuk földtekénket, átitatódhatunk Európa és Ázsia, Afrika és a Közel-Kelet, Észak- és Dél-Amerika, az óceáni szigetek és a végtelen kozmosz varázslatos szépségével.

Az egyik fotó még 1920-ból való, népviseletbe öltözött tajvani kislányok tekintenek le róla, a másikon már asztronauta úszik a felhők tengerén; ló vontatta szánon vágunk át Puskin egykori birtokán; farkast látunk jégtömbök fölött átszökenni; az ausztráliai Nagy-korallzátony mészkatedrálisai között bolyongunk, egy tádzsik hegyi falu iskolája előtt elvakít a napfényben sütkérező gyermekek ruháinak pirosló kavalkádja; szinte beszorulunk egy folyó vizébe lépő ázsiai elefánt hatalmas lába alá... 

Forrás: National Geographic SocietyKönnyen elképzelhetjük, milyen óriási feladatot jelentett a fölbecsülhetetlen értékű képanyag osztályozása, a National Geographic Society fönnállása óta készült tömérdek felvétel legjavának összeválogatása - ugyanis ezt a nagyratörő célt tűzték ki maguk elé a kötet szerzői.

Vakmerő világháborús fotóriporterektől a National Geographic mai élcsapatáig száznál is több zseniális fotós adta most közre munkája legjavát. A gyűjtemény hiteles krónikáját adja történelmünk elmúlt száz évének: a tudomány eredményeinek, az új meg új fölfedezéseknek, az emberi kultúra korszakos változásainak, a háborúknak és természeti katasztrófáknak.

Forrás: National GeographicEgyedi, a pillanat varázsát megörökíteni képes, művészi látásmódjuk hű dokumentuma, izgalmas, szemet gyönyörködtető és olykor felkavaró felvételek mustrája, száz esztendő fotográfiai vívmányának foglalata, sokarcú világunk színpompás kirakata a Válogatott képek.

"A fénykép sohasem megy ki a divatból, ugyanis van egy páratlan képessége: meg tudja állítani a múló pillanatot. Az állóképen a gyermek örökké fiatal marad, a madár is örökké szárnyalni fog az égben..." /Joel Sartore/

Kiadja a Geographia Kiadó, a National Geographic Society könyveinek magyarországi kiadója; Budapest, 2003