A természetvédelmi előírások drasztikus szigorításával akarja megóvni az ausztrál kormány a Nagy-Korallzátonyt a további szennyeződéstől és a túlzott mértékű halászattól.

A jövőben a világ legnagyobb kiterjedésű összefüggő korallzátonyának a harmada esik majd a legszigorúbb védelmi fokozat hatálya alá - közölte David Kemp ausztrál környezetvédelmi miniszter. A szigorításra azért volt szükség, mert a Tengeri Tudományok Ausztrál Intézetének jelentése szerint a természeti csoda akár ötven éven belül kipusztulhat. Eddig a 345 ezer négyzetkilométer kiterjedésű korallzátonynak mindössze 4,6 százaléka tartozott ebbe a fokozatba.

A legszigorúbb védelem azt jelenti, hogy a halászat a területen teljes mértékben tilos, és a hajózást is erősen korlátozzák. A kutatók és a turisták továbbra is látogathatják a korallzátonyt, amely a világ legnagyobb élő organizmusának számít.

Az elmúlt hónapban az ausztrál kormány kártalanítási ajánlatokat tett a halászoknak, ezek összege azonban még nem ismert.

A Nagy-Korallzátony évente 1 millió turistát vonz, és átszámítva 1,4 milliárd euró bevételt hoz. A környezeti változásokra érzékeny korallokat a Föld felmelegedése, a hajózás és a vegyszerek okozta elszennyeződés, valamint a túlhalászás veszélyezteti.