Minden eddigi vérkészítménynél ígéretesebb vérpótló szert fejlesztettek ki a New York-i Einstein Orvosi Egyetem kutatói.

Forrás: MTIDr. Seetharama Acharya orvosbiológus-fizikus hemoglobint vont ki a donorok véréből, s azokat újra felhasználhatóvá tette. Az új készítmény a friss vérrel szemben számos előnnyel rendelkezik - olvasható az amerikai ITT Műszaki Egyetem honlapján.

A világ orvosi szaklapjai az utóbbi időben többirányú - például genomikai eredményeket is alkalmazó - kísérleteket ismertettek a vér felhasználási idejének meghosszabbításáról, ugyanis a levett vér jelenleg legfeljebb 42 napig használható. Az eredményeket tekintve egyre nagyobb a remény, hogy a szinte állandó vérellátási problémák megszűnnek.

Dr. Acharya technológiájának különleges érdeme, hogy a vérátömlesztésnél nem kell figyelembe venni a beteg, illetve a donor vércsoportját: az új eljárással készülő művért bármilyen vércsoporthoz tartozó betegnél lehet alkalmazni. Ráadásul sikerült a kivonatból egy port is előállítani, amely desztillált vízzel felhígítva vérként használható.

Amennyiben a kísérletek biztosítják a teljes kockázatmentességet, és a továbbiakban akár azonnal is lehet vért adni a vércsoport meghatározása nélkül, az óriási lehetőséget jelenthet balesetes, illetve más vérző beteg életének megmentéséhez - jelentette ki Pierre LaFolie, a stockholmi Karolinska Intézet főorvosa, ahol az új készítményt vizsgálják, és már több betegnél is használták. A kutatást egyébként amerikai egészségügyi szervezetek és az amerikai hadsereg 2,2 millió dollárral támogatja.

Az új készítmény nemcsak a vércsoport-meghatározást teszi nélkülözhetővé, hanem még további előnyökkel is rendelkezik: a kísérletek szerint a friss vérnél több oxigént szállít, s így alkalmazása esetén csökken a testszövetek oxigénhiány miatti károsodásának veszélye. A klinikai próbák során a betegek immunrendszere eddig nem tanúsított ellenállást, és nem mutatkoztak érdemi mellékhatások sem.