Noha az időjárás kegyessége miatt nem is volt még igazi hideg, mégis félig megtelt már a tatai Öreg-tó partja a telelésre érkezett szárnyasokkal, s a jövevények között egyre több a ritka fajokhoz tartozó madár.

Forrás: ==
Vadlibák

"Természetvédelmi fesztiválunk mintegy ezer részvevőjének legutóbb nem mindennapi látványban volt része: a vadludak száma 15 ezer körüli volt, s ez a madártömeg egészült ki körülbelül 1500 sárgalábú sirállyal és több száz récével" - mondta el Csonka Péter.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom Megyei Csoportjának titkára kiemelte: olyan ritkaságok is megérkeztek, mint például az indiai lúd, a szerecsensirály, a heringsirály, a bütykös ásólúd és a tüzesfejű királyka.

A "főszereplőkről", a vadludakról az ornitológus szakember megjegyezte: e szárnyasok a legtitokzatosabb és leghűségesebb vendégei a tónak. Első csoportjuk minden év szeptember végén, október elején érkezik meg, s november-december fordulóján számuk 15 és 35 ezer között változik, attól függően, hogy a messzi északi területeken milyen sikeres volt a költés és a sok száz kilométernyi útjuk során milyen hatások érték őket.

A ludak mindaddig nálunk időznek, amíg be nem köszönt az igazi tél, kemény fagyokkal és vastag hótakaróval. Akkor felkerekednek és Európa még délebbi tájaira húzódnak le, s az első enyhülés után jönnek vissza Tatára. Az utolsó libacsapatok február végéig, márciusig láthatók az Öreg-tó környékén, akkor indulnak el a távoli tundrai fészkelőterületeik felé.

Igen megkapó látvány a vadlibák és a többi megpihenő madár mindennapi életével járó színes forgatag. "A vadludak és a sirályok éjszakára érkeznek a tóhoz és reggelente repülnek ki táplálkozóhelyeik felé. A vadrécék sok faja viszont éjszaka jár táplálkozni és nappal leginkább alszanak, pihennek a városi tó partján" - magyarázta Csonka Péter, aki szerint ez a látványos madárvonulás különlegességnek számít.

Az MME 1974-ben 200 taggal alakult meg a természet, s azon belül is elsősorban a madarak védelmének társadalmi támogatására. Napjainkban 32 területi szervezete és 5 osztálya működik, több mint 9000 taggal. A területi csoportok egyik legaktívabbja a Komárom-Esztergom megyei.