Három év múlva a húsukért tartott állatok takarmányából ki kell vonni az antibiotikumokat, ezért a  Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának kutatói olyan takarmánykiegészítő szert fejlesztettek ki, amely pótolhatja a antibiotikumok hatását.

Forrás: DeltaMa már egy egészségesnek tűnő hús is tartalmazhat olyan hatóanyagokat, amelyek az emberi szervezetbe jutva káros hatásokat váltanak ki. Az állatok takarmányába évtizedek óta kevernek antibiotikumot azért, hogy az állat ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben és a súlya is jól gyarapodjon. Ma már tudjuk, hogy az állatoknak adott antibiotikum az emberre is veszélyt jelent: ellenállóvá teszi a baktériumokat, így az emberek gyógyulási esélyeit is rontja.

2006-ra azonban az antibiotikumok használata kiszorul az állattartásból. A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának kutatói olyan takarmánykiegészítő szert fejlesztettek ki, amely serkenti az állatok immunrendszerét, ellenállóvá teszi őket a bakteriális fertőzésekkel szemben, s növeli a súlygyarapodást. Mindezt az előnyös hatást egy természetes alapú takarmány-kiegészítővel, búzacsíra alapú szerrel sikerült elérniük, amelyből kilogrammonként csupán egy grammot kell adagolni a takarmányhoz.

Forrás: DeltaA próbák során csaknem három millió állaton teszteleték a búzacsírából előállított takarmány-adalékot, a vizsgálatokban 150 kutató vett részt. Egybehangzó vélemények szerint a természetes alapú takarmánykiegészítő hatásai nagyon kedvezőek.

Három év múlva uniós előírásoknak megfelelően a magyar gazdák is kénytelenek lesznek átállni a korszerű takarmányozásra, ám ezzel persze mi, fogyasztók is jól járunk: tisztában leszünk azzal, pontosan mi is az, ami a tányérunkra kerül.

Delta, december 14. vasárnap 12:50