Új emberiklón-rekord

Egy amerikai biotechnológiai cég kedden bejelentette, hogy 2001-es kísérleteit megismételve ismét emberi embriót klónozott, amely a korábbi 6 helyett most 16 sejtes állapotig fejlődött. A klónt a cég állítása szerint ismét gyógyítási szándékkal hozták létre, azaz ún. terápiás klónozás történt.

Mint arról körülbelül két éve beszámoltunk, az Advanced Cell Technology nevű amerikai biotechnológiai cég 2001. november 25-én először jelentette be többéves, gyógyászati célú, ún. terápiás klónozást célzó kísérleteinek eredményeit.

Az Advanced Cell Technology egyik fő célja, hogy gyógyászati célokra alkalmas embrionális őssejteket állítson elő, méghozzá a jelenlegi őssejthiány miatt nagy mennyiségben. Ennek egyik módja lenne, hogy klónozással vagy ún. szűznemzéssel létrehozott emberi embriókból nyernék ki és szaporítanák az őssejteket.

Mint 2001-ben kiderült, a kísérletekhez a cég egészséges, 24-32 éves, legalább már egy gyermeket szült nők petesejtjeit vásárolta meg (darabonként 3-5 ezer dollárért). A petesejteket megfosztották sejtmagjuktól (ezáltal genetikai állományuktól), s testi sejtek genetikai állományát injektálták beléjük. Konkrétan bőrsejteket és az érett petesejtek körül megtalálható ún. cumulus-sejteket használták testi sejtként. A kísérletekkel kapcsolatos előzetes eredmények a Journal of Regenerative Medicine c. szaklap november 25-ei számában jelentek meg.

A kísérleteket 19 petesejttel kezdték, ebből tizenegybe bőrsejtek, nyolcba pedig cumulus-sejtek genetikai anyagát juttatták be. A "bőrsejt-vonal" mindegyik tagja elpusztult, mielőtt egyszer is osztódott volna. A "cumulus sejt-vonal" három példánya megkezdte az osztódást, de maximum a hatsejtes állapotig jutott el: egyszeri vagy nem egészen kétszeri osztódás során a sejtek elpusztultak.

A cég másik kísérleti vonala során a petesejtet önmagában késztették osztódásra, más sejt genetikai állománya nélkül (indukált szűznemzés). Az ilyen fejlődés nem is vezethetne emberi lény kifejlődéséhez, mivel a méhlepényhez az apai gének is szükségesek. 2001-ben a kísérleteket 22 petesejttel kezdték, ezek nagy része egy napon belül elpusztult. Hat megérte az ötödik napot, de a kialakuló hólyagcsíraszerű képződményből itt sem sikerült őssejteket begyűjteni - az "embriók" az őssejtek kialakulása előtt elpusztultak.

Az Advanced Cell Technology most arról számolt be, hogy megismételték ezeket a kísérleteket.

A cég a komoly biotechnológiai szaklapnak egyáltalán nem tekinthető Wired magazinban jelentette meg új eredményeit, amelyek újabb állomást jelenthetnek az embrionális őssejtek ilyen módon történő létrehozása felé. Tulajdonképpen a 2001-es kísérletek megismétléséről van szó, minőségi tudományos előrelépés nélkül, amit a cég is elismer. Most annyi történt, hogy a klónozott embriók a korábbi 6 helyett 16 sejtes állapotig fejlődtek. kapcsolatban.

A 2001-es bejelentés után egyébként - mint arról szintén beszámoltunk - egyfajta tudományos botrány tört ki, amelynek során lemondott posztjáról a cég eredményeiről részletes információkat közlő szaklap egyik vezető szaktanácsadója. John Gearhart, az emberi embrionális őssejtek egyik úttörő kutatója azért döntött posztjának elhagyása mellett, mert kétségek merültek fel benne a közlés színvonalával, teljességével és elfogulatlanságával kapcsolatban.

Őssejteket természetesen sem 2001-ben, sem most nem sikerült begyűjteni, mivel ehhez az embriónak el kellett volna érnie a több mint 100 sejtes hólyagcsíra állapotot, ahol már az ún. embriócsomóból valóban kinyerhetők lennének az embrionális őssejtek. A kísérletek azonban nyilvánvalóan folytatódnak.