Tisztelt Olvasóink! Négy olyan embert mutatunk be Önöknek, akik idén kimagasló teljesítményt nyújtottak a tudományos ismeretterjesztésben, a kutatásban, illetve sokéves munkájuk eredménye mostanában érett be. "Ráadásként" pedig egy olyan fiatalemberről olvashatnak, aki máris komoly eredményt ért el a kutatás-fejlesztés területén. Az [origo] év embere választásra most továbbjuttathat egy jelöltet.

Fésüs László

Forrás: [origo]Fésüs László 1947-ben született Hernádnémetiben. Sárospatakon érettségizett, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát 1972-ben. Egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetének igazgatója, akadémikus. Korábban az egyetem rektora, jelenleg Orvos- és Egészségtudományi Centrumának elnöke. Az MTA Sejt-és Fejlődésbiológiai Bizottság, a Biotechnológia Programtanács, a Magyar Rektori Konferencia Bologna Bizottság elnöke, a Genomikai Kutatások az Emberi Egészségért országos konzorcium vezetője.

A jelölés indoka: a "Genomika Kutatások az Emberi Egészségért" országos konzorcium elindítója és elnöke. A konzorcium EU FP6 támogatást nyert el 2003-ban.

Vizi E. Szilveszter

Forrás: [origo]1936-ban született, 1961-ben szerzett orvosi diplomát. Nős, két gyermek édesapja. 1980 óta klinikai farmakológus. A new york-i Albert Einstein College of Medicine pszichiátriai és aneszteziológiai tanszékének vendégprofesszora, a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének egyetemi tanára. 1985 óta akadémikus, 2002. májusában választották a Magyar Tudományos Akadémia elnökének.

Elsősorban az agy, az immun- és idegrendszer kutatásával ill. a neurokémiai ingerületátvitel problémáival foglalkozik.

A jelölés indoka: a tudományos ismeretterjesztő tevékenység soha nem tapasztalt felkarolása, élén a Mindentudás Egyetemével.

Furka Árpád

Forrás: [origo]Furka Árpád 1931-ben született Kristyorban, Romániában. Egyetemi tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen végezte, ahol előbb kémia-fizika szakos középiskolai tanári, majd vegyészdiplomát szerzett. 1972 óta az ELTE egyetemi tanára.

Fő kutatási területe a kombinatorikus kémia, amelynek alapjait már a 80-as évek elején lefektette. Ennek fejlesztése kapcsán az amerikai Advanced ChemTech cég tanácsadójaként működött 1995-től 1999-ig. 2001-től a Kombinatorikus Tudományok Európai Társaságának tiszteletbeli elnöke.

A jelölés indoka: olyan kémiai módszerek kifejlesztése, amelyek alapvetően megváltoztatták a gyógyszerek és egyéb fontos anyagok kutatását.

Karátson Gábor

Forrás: [origo]1935-ben született Budapesten. 1954-től az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára jár, de nem fejezi be, mert az 56-os forradalomban való részvétele miatt másfél évre ítélik. A 80-as évek végén kapcsolatba kerül a Duna Körrel, részt vesz a tüntetések szervezésében. 1990-ban megjelenik első tao te king-fordítása, amelyet két változat követ (1997, 2003). A tao te kinggel való foglalkozása során ismerkedett meg a ji kinggel, amelynek 12 évnyi megfeszített fordítói és kommentátori munka, és a most megjelent háromkötetes könyv lett az eredménye. A ji king, A változások könyve, az ősi kínai irodalom egyik legismertebb és legrejtélyesebb alkotása.

A jelölés indoka: A ji king, A változások könyvének teljes körű magyar fordítása, és rendkívül alapos kommentárokkal való kiegészítése. Noha Karátson nem szűk értelemben vett tudós, grandiózus munkája mégsem pusztán irodalmi, hanem tudományos és kultúrtörténeti tett is egyben.

Németh Gábor

Forrás: [origo]Németh Gábor 19 éves szolnoki középiskolás, jelenleg a Pálffy János Szakközépiskola ötödéves tanulója. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnöki karán folytatja, ahova egy versenyeredménnyel felvételt nyert.

A jelölés indoka: Németh Gábor 2003-ban a plazmahangszórók hatásfokának növelését célzó pályázatával első díjat, s a vele járó 5000 eurós támogatást nyerte el az Európai Unió Tudomány és Társadalom Programjának részeként évente megrendezett versenyen. Németh Gábor magyar versenyzőtársával, Lukács Manuelával az Európai Szabadalmi Hivatal különdíját is megkapta.