Dán tűzvész: még keresik a 200 kilós halbébit

Két tucat nagyobb halat, köztük tüskés cápákat, rájákat, morgóhalakat és cápabébiket sikerült megmenteni Európa második legnagyobb akváriumából, amely a dániai Balti-tengeri Múzeumban a múlt héten kitört tűzvészben sérült meg.

A Jütland-félsziget északi részén lévő Hirtshalsban lévő akváriumban még december 16-án, kedden este csaptak fel a lángok, s az éjszaka folyamán lyukat égettek a 4,5 millió literes, sós vizű akvárium műanyag falába. A medence félig kiürült, és még másnap este is folyt belőle a víz - adta hírül az MTI.

A sikerről pénteken beszámoló biológusok legnagyobb gondjuknak azt nevezték, hogy a megrepedt falu akváriumból kihalásszák a még életben maradt halakat, és biztonságban áthelyezzék őket egy szomszédos, szerényebb medencébe. A művelethez egy óriásdarut használtak, ez eresztette le a gondozókat a víz felszínéhez, ahonnan igyekeztek kihalászni a még életben lévő állatokat. A mélyebb rétegekbe azonban nm értek le.

Az akvárium legpompásabb lakóját, a csaknem 200 kilogrammos és 1,8 méter hosszú holdhal-bébit (Mola mola) - amely az egyik legnagyobb csontos hal a világon, felnőtt korában súlya elérheti a két tonnát - még nem találták meg a szakemberek. A halóriást 2000-ben adományozta az oceániáriumnak egy helyi halász, aki a közelben kapta horogra.

Az önkiszolgáló étteremben keletkezett tűz nyomán, amelyet egy kisebb gázrobbanás okozott, két helyen megrepedt a több ezer halnak otthont adó akvárium 45 centiméter széles üvegfala, és a hasadékokon keresztül szivárogni kezdett a tengervíz. A Koppenhágától 270 kilométernyire északra fekvő hirsthalsi múzeum turistacsalogató látványossága a 4,5 millió literes akvárium, amelyet Európában csak a lisszaboni Óceániárium előz meg 5 millió liter sós vizű medencéjével. A felújítás miatt decemberben zárva tartó múzeum, amely évente hozzávetőlegesen 280 ezer látogatót vonz, a tűzvész dacára karácsony után ismét megnyitja kapuit, ahogyan eredetileg is tervezték. Az óceániáriumban közelről megcsodálhatók többek között a dán partok mentén honos heringek, makrélák, csőrös csukák és kékúszójú tonhalak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK