Romlik a férfiak termékenysége - újabb adatok

A férfiak hímivarsejt-állománya 1989 óta átlagosan csaknem harmadával csökkent, állítja egy tanulmány. Az eredmény olyan megfigyelésen alapul, amelyet egy brit meddőségi központ páciensein végeztek el.

Az aberdeeni meddőségcentrum szakemberei által 7500 ezer férfitől vett, 16 ezer mintán elvégzett viszgálat aggodalomra adhat okot - vélik a kutatók, miután kiderült: egy átlagos spermium-számú férfi hímivarsejt-állománya az 1989-ben mérthez képest 2002-re 29 százalékkal csökkent.

Az intézet további kutatásokat tervez annak érdekében, hogy kiderüljön, a spermiumszám mellett a sejtek minőségében is történt-e negatív változás.

Jóllehet az eredmény első hallásra aggasztónak hat, ezekből az előzetes adatokból még nem lehet messzemenő következtetésekre jutni - mutat rá dr. Sildaditya Bhattacharya, a kutatás vezetője. "Tény, hogy az elmúlt években lényegesen megnőtt a meddőségi klinikákat fölkereső férfiak száma, s mivel a vizsgálat épp ilyen férfiak adataira épült, az eredmény alapján nem állíthatjuk, hogy az a teljes férfipopulációra vonatkozik. Lehet, hogy csupán nőtt a férfiak egészség iránti tudatossága, és manapság többen keresik föl a meddőség-központokat, de jelentheti azt is, hogy valóban romlott a férfiak hímivarsejt-állománya."

Az eredmény önmagában tehát nem bizonyítja, csupán újabb adatot szolgáltat ahhoz a föltevéshez, hogy a férfiak hímivarsejt-száma csökkenőben van. Egy 1992-ben végzett vizsgálatban 61 ország adatait dolgozták föl az ejakulátum térfogatát és spermiumtartalmát illetően. A résztvevő országokban egészséges, fiatal önkéntesek, illetve a korábbi évek helyi statisztikáinak adatai alapján dolgoztak. Az eredmény megdöbbentő volt: az elmúlt 50 évben az egészséges populáció átlagos spermiumszáma 50%-kal csökkent. A normálisnak számító minimális spermiumszám ma 20 millió/ml, ez néhány éve még 60 millió/ml, a múlt század elején 100 millió/ml volt.

A spermiumszámot alapvetően genetikai tényezők határozzák meg, ám környezeti hatások éppúgy befolyásolják, például az, milyen munkát végzünk. Fölmérések szerint - ami az egy milliliterben ondóban található spermiumszámot illeti - Európában legjobban a finn férfiak állnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK