Minden idők legjobb Mars-felvételei

A január 4-én landolt Spirit amerikai marsjáró a Földre küldte az első nagy felbontású színes felvételeket. A Spirit fő kamerája az eddigi legélesebb, részletekben leggazdagabb képeket készíti bolygószomszédunk felszínéről.

Forrás: NASABár az először beígért időpontnál jóval később, de a lényeg az, hogy megérkeztek az első színes képek, amelyek felbontása mintegy háromszor jobb az eddigi felszíni közelképek felbontásánál (ezeket a Viking-űrszondák és a Mars Pathfinder készítették). A felbontást úgy lehet érzékeltetni, hogy kb. 3 méteres távolságból 1 milliméteres részleteket is meg lehet különböztetni rajtuk. A képen gyakorlatilag ugyanazokat a színeket látjuk, mint ha a helyszínen sétálnánk szkafanderben.

Tekintse meg képgalériánkat az első színes felvételekről!

A fő képalkotó rendszer egy nagy felbontású színes panorámakamera, a Pancam. A 16 színszűrűvel ellátott műszer állványa 360 fokban képes körbefordulni a horizonton, míg függőlegesen 90 fokos elmozdulást végezhet, felfelé és lefelé is. Segítségével határozzák meg majd minden elmozdulás után a rover helyzetét és következő útvonalát is.

A nagy felbontás, a részletgazdagság a tudományos vizsgálatok szempontjából alapvető fontosságú. Megfigyelhetik a kőzetek szövetét: az egyes szemcsék alakja elárulja, hogy szél vagy víz szállította őket. Tanulmányozhatják az egyes szikladarabok rétegzettségét is, ami szintén a vizes eredetet támasztaná alá.

Forrás: NASAA leszállóhely környékét már láthattuk az eddigi, kevésbé jó minőségű felvételeken, amelyeket a navigációs kamerák készítettek (mint arról előző anyagunkban beszámoltunk, ezekből a felvételekből állították össze az első 3 dimenziós panorámaképet is). A nagy felbontású színes képek azonban - amelyek most már sorozatban várhatók - sokkal mélyebb bepillantást engednek a környék jellemzőibe, és eltart egy jó pár napig, amíg kijelölik a Spirit első tudományos célpontjait.

Jobbra: a Földre küldött első színes kép szinte teljes áttekintésben (fent ugyanebből egy közeli részlet). A kép nagyobb változatai a program hivatalos honlapján, illetve a SpaceflightNow űrkutatási portálon tekinthetők meg (4 MB-os kép). A teljes színes panorámakép megérkezése a következő napok során várható.

A képen megbolygatott talajrészletek is láthatók - ezek minden bizonnyal a leszállóegység légzsákjaitól keletkeztek. Vizsgálatuk a talaj szerkezetéről sokat elárulhat. Meglepő, hogy ezek a nyomok iszapra emlékeztetnek, de a szakértők szerint ez kizárható.

Mint arról részletesen beszámoltunk, a kutatók azért választották ki ezt a leszállóhelyet, mert a múltban itt egy tó lehetett. A kép tudományos elemzése még sok időt vesz igénybe, de annyi máris megállapítható, hogy a kövek eloszlása nem emlékeztet az eddigi leszállóhelyekére. Feltűnően kevés a nagy kődarab. A kövek egy része éles-sarkos, egy része pedig lekerekített, így eredetükről egyelőre nem lehet egyértelműen nyilatkozni. A legfontosabb anyagi összetételük vizsgálata lesz, ami legkorábban a jövő hét közepe után, számos technikai ellenőrzést és előkészületet követően kezdődhet meg. A tervek szerint ekkor gördül le a Spirit a felszínre.

A marsjáró egyébként továbbra is kitűnő állapotban van, mindössze két kisebb problémáról számoltak be. Az elektronikus rendszerek a normálisnál némiképp magasabb hőmérsékleten üzemelnek, ezért a napi három UHF-rádiókapcsolatból egyet töröltek, hogy a berendezés által termelt hőt csökkentsék. A talajra gördülés után azonban a túlmelegedésnek meg kell szűnnie - mondják a mérnökök. A másik kisebb hibajelenség a fő kommunikációs eszköz, a nagy nyereségű antenna mozgatásában lépett fel, amit most tanulmányoznak, hogy elkerüljék a későbbi esetleges károsodást. Addig is a kisebb antennát, illetve a bolygó körül keringő űrszondákon keresztüli UHF-kommunikációt használják.

A NASA vezérigazgatója, Sean O'Keefe január 6-án bejelentette: a Spirit leszállóhelyének neve ezután hivatalosan Columbia Memorial Station ("Columbia emlékállomás"). Mint azt olvasóink tudják, a Columbia űrrepülőgép 2003. február 1-jén a landolás alatt megsemmisült, hét űrhajósa életét vesztette. A Földön hatalmas gránitlapba vésték az áldozatok neveit, a Marson pedig a Spirit egyik antennájának hátoldalára szerelt fémplaketten olvashatók ugyanezek (lásd egy másik cikkünkben).