Szabályosan úszhatnak majd a boldogságban azok a fiatal házasok, akik hajlandók 40 millió dollárt áldozni arra, hogy a mézeshetüket a világűrben, a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS) töltsék.

Az ajánlatot az ISS orosz üzemeltetője, a Roszaviakoszmosz tette a közelmúltban. Nászutasok jelentkezéséről még nincs hír, de az orosz űrhajókra szóló "turistautakat" forgalmazó amerikai Space Adventures cég már négy jelentkezőt talált az elkövetkező három évre. Közülük az első idén októberben indulhat legkorábban.

Az űrturizmus nem csak meglehetősen drága, de hirtelen ötlettől vezérelten sem lehet nekiindulni az útnak. Szolid bankszámla, jó egészségi állapot és a felkészüléshez elegendő szabadidő szükségeltetik.

A jelentkezőknek azt is igazolniuk kell, hogy az űrutazásra szánt pénzhez törvényes úton jutottak, nem tagjaik semmiféle terrorista szervezetnek és semmi olyan káros szenvedélyük nincs, ami "bonyodalmakat okozhatna" az út során.

A feddhetetlenségi nyilatkozat megtétele után tíz hónapot előbb az orosz űrhajósok kiképzési bázisán, a Csillagvárosban kell eltölteni, ahol elméleti és gyakorlati oktatás vár a jelentkezőkre. És természetesen azok a terhelési próbák, amelyek megmutatják, hogy képes-e valaki elviselni a túlterhelést, illetve a súlytalanságot.

Az űrturizmus lehetőségét Oroszország 2001 áprilisában változtatta először valósággá: akkor Dennis Tito amerikai milliárdos tölthetett tíz napot 20 millió dollárért a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Őt követte egy évvel később a dél-afrikai Mark Shuttleworth, aki nem puszta kedvtelésből utazott, hanem néhány, az AIDS-betegséggel összefüggő tudományos kísérletet végzett az ISS fedélzetén.