A kávé véd a cukorbetegségtől

Vágólapra másolva!
A kávéivás valószínűleg bizonyos fokú védelmet nyújt a cukorbetegség (diabétesz) kialakulásával szemben - állapították meg az egyesült államokbeli Harvard egyetem közegészségügyi intézetének munkatársai.
Vágólapra másolva!

Amerikai kutatók szerint a rendszeres kávéfogyasztókat kevésbé fenyegeti az úgynevezett II. típusú cukorbetegség kialakulása, mint azokat, akik nem kedvelik a kávét, vagy jóval kevesebbet fogyasztanak belőle. Ez az összefüggés nők esetében még inkább szembetűnő - fogalmaz az Annals of Internal Medicine nevű orvosi lap, amely a harvardi kutatók eredményeit ismerteti.

A II. típusú diabétesz esetében a hasnyálmirigy elegendő inzulint termel, ám a szervezet érzéketlenné válik a hormonnal szemben, így az nem tudja a szükséges glükózfelvételre serkenteni a sejteket. Ahhoz, hogy az egészséges vércukorszint fennmaradjon, a szervezet nagyobb mennyiségű inzulint termel, de a hasnyálmirigy kimerül a túlzott megerőltetésben, és előbb-utóbb képtelen elegendő mennyiségben inzulint előállítani.

A kávéban lévő koffein önmagában tovább rontja a helyzetet, ugyanis tovább csökkenti az inzulinérzékenységet. A kávé azonban a koffeinen kívül káliumot, magnéziumot és különböző antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek a Harvard munkacsoportja szerint ellensúlyozzák a kávéban lévő koffein okozta negatív hatásokat, és javítják a szervezet reagálását az inzulinra.

A kutatócsoport egyelőre óvatosan fogalmaz: "noha a rendelkezésre álló adatok alapján valószínűnek látszik, hogy a kávé bizonyos védelmet nyújt a diabétesz ellen, a továbbiakban teljes bizonyossággal ki kell zárni, hogy az észlelt pozitív hatásban nem játszik-e szerepet valamilyen egyéb, a kávéivókra jellemző s eddig még fel nem tárt összefüggés" - írja az MTI.