Mind gyakoribbak lesznek Európában az elkövetkező évtizedekben a tavalyihoz hasonló, szinte hónapokon át tartó hőhullámokat és hőmérsékleti rekordokat hozó nyarak - figyelmeztettek svájci klímakutatók.

A 2003 nyarán mért melegrekordok ma meg rendkívülinek tűnnek, ám az általános felmelegedés, valamint az éghajlati változások fokozódása  miatt valószínű, hogy további melegrekordokra kell felkészülnünk az elkövetkező években - hangsúlyozza a Nature című folyóiratban megjelent elemzés. Dr. Christoph Schar, a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet munkatársa szerint az elkövetkező időszakban átlagosan minden második nyár olyan meleg lesz - ha nem melegebb -, mint a 2003-as.

A nyarak átlaghőmérséklete természetesen mindig is változott egyik évről a másikra, mostanában azonban természetessé váltak a korábbiaknál jóval erőteljesebb hőmérsékleti ingadozások, a kiszámíthatatlanság, s ez valószínűvé teszi a hőmérsékleti szélsőségek gyakoribbá válását is - tette hozzá a szakember.
 
Az intézetben a 2001-2100 közötti időszak éghajlatának megállapítására szimulációs kísérteket végeztek, figyelembe véve az elmúlt 150 év hőmérsékleti adatait, és feltételezve, hogy a szén-dioxid és az üvegházhatást okozó többi gáz koncentrációja a légkörben a századfordulóra a jelenleginek kétszeresére fog növekedni. A kísérletek tanúsága szerint - bár azokban az években is lesznek olyan nyarak, amelyeket mai szemmel "normálisnak" tekinhetünk - utódaink a tavalyi, rendkívül vagy annál még forróbb nyári hónapokat fogják természetesnek tekinteni - nyilatkozta a svájci éghajlatkutató.

Európa egyes területein 2003. június, július és augusztus hónapokban - tehát három hónapon át - az átlagosnál 5 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékleteket is mértek. Mintegy 20 ezer idős ember vált a hőség áldozatává, az egészségügynek tehát a jövőben fel kell készülnie az éghajlat melegedésével, a hőmérsékleti rekordok szaporodásával járó élettani következmények kivédésére. Számolni kell a melegebb nyarak velejárójaként újra és újra jelentkező erdőtüzekkel, termésveszteséggel, illetve fokozódó vízhiánnyal is.