Mi a közös Newton, Darwin és Andy Warhol génjeiben? Az emberiség történelmének nagy géniuszai közül többen az autizmus egy speciális formájában, az úgynevezett Asperger-szindrómában szenvedtek - vélekedik a dublini Trinity College egyik kutatója.

Sir Isaac Newton (1643-1727)

Michael Ftizgerald professzor történelmi személyiségek és híres művészek, alkotók, tudósok életét tanulmányozva jutott arra a következtetésre, hogy közülük az eddig véltnél jóval többen hordozták az Asperger-szindrómát okozó genetikai rendellenességet.

Az ír kutató szerint Isaac Newton, Albert Einstein, Charles Darwin és Andy Warhol egyaránt az Asperger-szindrómának (AS) nevezett betegséggel született. Az Asperger-szindrómára alapvetően jellemző az igen gyenge szociális alkalmazkodó-képesség, illetve valamilyen bonyolult terület vagy téma iránti megszállott érdeklődés. Jellemzői részben megegyeznek az autizmus jellemzőivel, az előbbi állapot azonban egyfajta pluszt is ad: kreatívabbá teszi az embereket.

Az Asperger-szindrómások - a betegség egy bécsi pszichológusról kapta a nevét 1944-ben - rendkívül intelligensek, és átlagon felüli verbális képességekkel rendelkeznek. Rendkívül nagy munkabírásúak, az átlagot felülmúló összpontosítási készséggel bírnak, és képesek arra, hogy az összefüggéseket a részletekből az egész felé haladva lássák, szemben azzal, ahogy az átlagember gondolkodik, aki az összképből visszafelé következtetve vonja le következetéseit a részletekre vonatkozóan.

Autizmus
Az autizmus az agyi működés súlyos, alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara.
Egymástól függetlenül Kanner amerikai pszichiáter 1943-ban, Asperger bécsi pszichiáter pedig 1944-ben írta le az autizmust, s annak két csoportját: a súlyosabb változatot, amely Kanner-szindrómaként és az enyhébb változatot, amely Asperger-szindrómaként vált ismertté.

Az Asperger-szindrómával születettek közül sokan olvasás- és írástanulási problémákkal küzdenek gyermekkorukban, rosszul teljesítenek az iskolában, azt a benyomást keltve, hogy semmire sem viszik majd az életben. Nem tudnak beilleszkedni a közösségbe, kilógnak a sorból, és gyakran ugratják őket társaik. Így járt sok - a tudósok mai álláspontja szerint - ebben a betegségben szenvedő történelmi személyiség vagy híresség, köztük W. B. Yeats költő, Lewis Carroll író, valamint Albert Einstein is.

Különös, szokatlan viselkedésüket, mániás szokásaikat általában felnőttkorukban sem vetkőzik le. Andy Warhol például, aki minden bizonnyal ugyancsak Asperger-szindrómával született, mániákus módon vásárolt tárgyakat, de többnyire ki sem bontotta ezeket a csomagolásból.

"Newton tipikus Asperger-szindrómás eset. Keveset beszélt, úgy el tudott merülni a munkájában, hogy enni is elfelejtett, kevés barátjával pedig közömbös vagy zsémbes volt" - állítják a kutatók.

Einstein magának való, magányos ember volt, aki gyerekként rögeszmésen ismételgetett bizonyos mondatokat. Bár voltak barátai, és politikai témákkal kapcsolatban hallatta a hangját, rajta is felfedezhetők az Asperger-szindróma tüntetei.

Az Asperger-szindróma átkaival és áldásaival születetteknek reményt adhat a számos nagy előd sikere, a társadalom számára pedig arra figyelmeztet, hogy megtanuljuk elviselni az átlagostól eltérő, különös viselkedésű társaink furcsának tűnő szokásait - vélekedett Michael Fitzgerald.