A brit kormány vezető tudományos tanácsadója arra figyelmeztetett, hogy a globális éghajlatváltozás komolyabb veszély az emberiségre nézve, mint a terrorizmus.

Forrás: cam.ac.ukSir David King az amerikai Science magazinban megjelent írása elsősorban az amerikai elnöknek, George W. Bushnak szól, aki dollárdmilliárdokat költ a nemzetközi terrorizmus ellen meghirdetett harcra, miközben semmibe veszi az ENSZ és más nemzetközi szervezetek globális fölmelegedésről szóló figyelmeztetéseit. Nemzeti érdekekre hivatkozva következetesen elutasítja a fölmelegedést okozó környezetszennyező gázok kibocsátását korlátozó Kiotói Jegyzőkönyv ratifikálását, ezzel gyakorlatilag megvétózva annak életbelépését. Amennyiben az üvegházhatású gázok termelése ilyen ütemben folytatódik, "a jelenleginél milliókkal több ember lesz kitéve az éhezésnek, a szárazságnak, az árvizeknek, a maláriának és más fertőző betegségeknek" - mutatott rá a szakértő.

"Véleményem szerint a legégetőbb probléma, amivel szembe kell néznie a Föld lakóinak, az a klímaváltozás, nem a terrorizmus" - vélekedett King.

Sir David hazája a világ káros gázkibocsátásának 2%-áért, az USA több mint 20%-áért felelős, miközben az észak-amerikai ország lakossága csupán 4%-át teszi ki a Föld össznépességének.

"Mint a Föld egyetlen szuperhatalma, az Egyesült Államok hozzászokott ahhoz, hogy vezető szerepet vállaljon nemzetközi akciókban, ám a globális fölmelegedés veszélyét az amerikai kormány, úgy látszik, nem veszi komolyan" - intett határozott hangú felhívásában Sir David King.