Az Ecstasy tablettát szedők, illetve a marihuánafogyasztók körében sokkal gyakoribb az emlékezet korai romlása - állapította meg brit kutatók amerikai, európai és ausztráliai fiatalok körében végzett, átfogó felmérése.

Forrás: [origo]
Az Ecstasy hosszútávú hatásait még nem ismerjük

Egy 763 internetfelhasználó közreműködésével végzett vizsgálat során a Newscastle upon Tyne-i egyetem kutatói megállapították, azok a fiatalok, akik rendszeresen használják a diszkódrognak nevezett Ecstasy tablettát, 23 százalékkal gyakrabban panaszkodnak memóriaromlásra, mint az Ecstasyt nem szedők - számolt be az MTI. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy az Ecstasyt rendszeresen szedők a hosszú távú, míg a kannabiszt fogyasztók a rövid távú memória romlására panaszkodtak. (Rendszeres használónak azt tekintették, aki saját bevallása szerint legalább tíz alkalommal vett már be ebből a szerből.)

A kitöltött kérdőívek elemzése során a kutatók a kapott válaszok tartalma mellett azt is figyelték, mennyi hibát, elírást, dekoncentrációból fakadó értelmezhetetlen választ rejt egy-egy kérdőív. Ebből kiderült, hogy a rendszeres Ecstasy-, illete kannabiszfogyasztók lényegesen (29 százalékkal) több hibát követtek el.

A fokozott éberséget és az érzelmek felerősödését előidéző Extasy használói közül sokan - minden propaganda ellenére - tévesen azt hiszik, hogy a tabletta teljesen ártalmatlan, holott több alkalommal bebizonyosodott, hogy gyors testhőmérséklet-emelkedést és akár hirtelen halált is okozhat. A mostani felfedezés arról tanúskodik, hogy az Ecstasy a memóriaromlás időzített bombájaként működik a mai diszkózó fiataloknál, akik a drámai következményeket majd csak néhány év múlva, emlékezőképességük korai tompulása során érzékelik - hangsúlyozta Jacqui Rogers, a newcastle-i kutatócsoport vezetője.

Még súlyosabb következményekkel kell szembe néznie annak, aki a két szert kombinálva fogyasztja. A két drog együttes fogyasztása jóvátehetetlenül károsítja az érintettek szellemi képességeit - figyelmeztetett dr. Jacqui Rogers.

A tanulmány a Journal of Psychopharmacology legújabb számában jelent meg.