Elkészült az első SARS-vakcina

Hamarosan emberen is kipróbálják azt a védőoltást, amelyet az atípusos tüdőgyulladás ellen fejlesztettek ki kínai kutatók.

A kínai közszolgálati média hétfőn arról számolt be, hogy a rengeteg jelentkező közül már kiválasztották azt a 30 önkéntest, akiken még ebben a hónapban először próbálják ki a súlyos akut légúti szindrómát (SARS) okozó koronavírus elleni kísérleti védőoltást.

A 20 és 50 év közötti önkénteseket az ország olyan területeiről választották ki, ahol még nem jelent meg a vírus, és ők maguk korábban nem szenvedtek semmilyen krónikus megbetegedésben. Ennek ellenére a tesztek során várhatóan mellékhatások is jelentkeznek, de erről a résztvevőket tájékoztatták.

A kínai állami élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal vezetője, Cseng Hsziao-jü azonban az állami televízióban (CCTV) elmondta, hogy "még sikeres tesztek esetén is rengeteg további vizsgálatra lesz szükség, amíg a védőoltás a gyógyszertárakban és kórházakban széles körben hozzáférhető lesz".

A gyógyszer fejlesztését a hírek szerint az elmúlt év áprilisában kezdték el, de a kísérletek új szakaszát csak azt követően hagyta jóvá az illetékes egészségügyi hatóság, hogy a szert állatokon, köztük majmokon már sikerrel kipróbálták. Az embereken végzett vizsgálatok után olyan területeken próbálják majd ki a hatóanyagot, ahol korábban már felütötte a fejét a SARS-megbetegedés.

Az eljárás

A vakcinát a SARS-szindrómát okozó, működés- és szaporodásképtelen koronavírusokból állították elő. A vírus anyagai aktiválják a szervezet immunrendszerét, így a kutatók reményei szerint az "igazi" (szaporodóképes) vírusok támadása esetén a szervezet már felkészülten, megfelelően védekezhet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pekingi szóvivője szerint minden tudományos haladás üdvözlendő, álláspontjuk szerint azonban legalább két év szükséges egy hatásos vakcina kifejlesztéséhez. Ugyanakkor a szervezet már most sürgeti Kínát, hogy teszteredményeit ossza meg más országok tudósaival is és törekedjen nemzetközi tudományos együttműködésre.

A WHO szerint addig is a legjobb megoldás a mielőbbi felismerés, az elkülönítés és a kezelés mielőbbi megkezdése.

Újra támad a SARS

Mint arról már korábban beszámoltunk, 2003 decembere óta három újabb megbetegedést regisztráltak dél-kínai Guangdong tartományban - közülük ketten már meggyógyultak, a harmadik személy még mindig kórházi kezelés alatt áll, de állapota kielégítő.

A SARS-vírus 2002 óta több mint 774 áldozatot szedett világszerte, és több mint 7300 embert fertőzött meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK