Az óceán hőmérsékletének elemzésével próbálják előrejelezni, hogy egy trópusi vihar átalakul-e hurrikánná, és ha igen, ez mikorra várható.

A hurrikánok ereje akkor növekszik meg hirtelen, amikor olyan tengerrész felett söpörnek végig, ahol szokatlanul nagy mélységig az átlagosnál melegebb a víz hőmérséklete. Ezek a magasabb hőmérsékletű területek akár öt centiméterrel is kiemelkednek az átlagos tengerszintből, s így könnyen azonosíthatóak.

A floridai Key Biscayne-en lévő meteorológiai és oceanográfiai laboratórium munkatársai által kifejlesztett műszer pontosan meg tudja állapítani, hogy mennyi a melegebb tengerrészek hőmérséklete, és hogy a víz milyen mélységig melegedett fel.
A trópusi vihar hurrikánná alakulásának és felerősödésének előfeltétele az, hogy a vízhőmérséklet elérje a 26 Celsius-fokot.

A forgószél akkor tud "erőt gyűjteni", ha az óceán felszínének hőmérséklete legalább 13,5 méteres mélységig nem kevesebb 26 Celsius-foknál, elképzelhető azonban olyan extrém eset is, amikor a vízfelszín 31 Celsius-fokig is felmelegszik, és ez a hőmérséklet 180 méteres mélységig nem is csökken. A ilyen tengerrészek jelentős mértékben képesek felerősíteni a forgószelek erejét.

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Előrejelző Központ illetékese szerint az intézet számítógépes előrejelzési modelljeihez máris használja a floridai kutatók által kifejlesztett hőmérséklet mérési módszert.