Helyre, tétre, albatroszra

Felpezsdülhet a brit és ausztrál szerencsejátékosok élete: egy fogadóiroda internetes honlapján előttük a lehetőség, hogy vándormadarak teljesítményére fogadjanak.

Megveri-e a január 28-i meccsen az Atletico Madrid focicsapata a Sevillát, hányadikként fut be a Lovag névvel illetett versenyagár a wimbledoni 460 méter távú derbyn - ezek a kérdések még egy laikus számára is a jól ismert, hagyományos fogadások körébe tartoznak. Azon már némiképpen meghökkenhet a közönséges halandó, ha a fogadás tárgya nem más, mint hogy lemond-e posztjáról Tony Blair brit miniszterelnök ez év márciusáig, netalán még februárig, vagy hogy Skóciában 2004-ben megdől-e az 1982-ben mért - 27,2 Celsius-fokos negatív hőmérsékleti rekord.

Ha mindezeken szemrebbenés nélkül túlteszi magát a laikus, bizonyára a legkevésbé sem hökken meg a brit Ladbrokes fogadóiroda legújabb kezdeményezésén, amelyben arra lehet fogadásokat kötni, hogy 18, erre a célra kiszemelt tasmán albatrosz mennyi idő alatt és milyen helyezésekkel teszi meg Ausztráliától Dél-Afrikáig tartó maratoni vándorlását. A jelzőkészülékkel ellátott vándormadarak nem rövidebb, mint 96 000 kilométer hosszú útját az iroda honlapján lehet nyomon követni a starttól a célig, Tasmaniától a Jóreménység fokáig.

Mielőtt bárki az embertelenség netovábbjaként aposztrofálná az eseményt, elmondjuk, hogy a verseny - legalábbis a szervezők szándéka szerint - az állatvédelmi kampányok legújabb formája: a szervezők célja ráirányítani a figyelmet a tasmán albatroszokra, a bevétel nagy részét a fokozottan veszélyeztetett faj védelmére kívánják költeni.

A tasmán albatroszok (Diomedea cauta) az ausztrál kontinens legdélibb csücske és Tasmania közt fekvő Bass-szoros szigetein költenek, fiókáik minden év márciusában hagyják el a szárazföldet, hogy megkezdjék vándorlásukat az Indiai-óceán fölött Afrika déli csücskéig, élelem után kutatva. Amikor ez év márciusában elhagyják a szigeteket, 18 madarat természetvédők által ellenőrzött műholdas nyomjelző készülékkel látnak el, s a madarak útját, helyzetét az iroda internetes oldalán lehet majd nyomon követni.

Az egyes egyedek esélyeit fizikai állapotuk és az időjárási viszonyok alapján határozzák meg - ismertette Tim Nevard állatvédő, a verseny szellemi atyja. "A futam egyben a világ legnagyobb szabású olyan műholdas nyomkövetése lesz, amelyben tengeri madarak röptét követjük" - mondta el Nevard. A megfigyelés elsődleges célja az információgyűjtés, valamint hogy fölhívják a világ figyelmét a különleges képességű tasmán albatroszokra, egy olyan fajra, amelyet tollazatuk, tojásaik begyűjtése, valamint legújabban az ipari mértékű halászat a kipusztulás szélére sodort.  Az albatroszok a világ legnagyobb repülő madarai, súlyuk a 12 kilót is elérheti, szárnyaik fesztávolsága meghaladhatja a 3 és fél métert.

KAPCSOLÓDÓ CIKK