Európának 2003 elején 814 millió lakosa volt, de ez a lakosság egyre öregszik, s az alacsony születésszám miatt egyre csökken a kontinens részaránya a világ teljes népességén belül - áll az Európa Tanács legfrissebb jelentésében.

Ötven évvel ezelőtt Európa lakossága a Föld teljes lélekszámának 22 százalékát adta. Ma ez az arány már csak 12 százalék, s becslések szerint 50 év múlva mindössze 6,5 százalék lesz - közölte újságírókkal Strasbourgban Aidan Punch, az Európa Tanács demográfiai bizottságának elnöke.

Magyarország népesedési szempontból a negatív példák közé tartozik, de sajnos egyre több ország kerül hasonló helyzetbe: míg 1990-ben csak három európai államban, Magyarországon, Németországban és Bulgáriában haladta meg a halálozások száma a születésekét, 2002-re ez a tendencia 12 másik kelet-közép-európai országra (Csehország, Észtország, Fehéroroszország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Moldva, Oroszország, Románia, Szlovákia és Szlovénia) is átterjedt. A nyugat-európai államokban az arány általában még pozitív, de még ennek figyelembe vételével is 2002 és 2003 között az európai lakosság összességében csak 0,08 százalékkal nőtt.

Ha nem lenne bevándorlás, számos nyugat-európai országban is csökkenne a lélekszám. A lakosságszámhoz képest a legtöbb bevándorló az európai kis államokba - Andorrába, Ciprusra, Luxemburgba, Máltára, San Marinóba és Svájcba - érkezik, míg a bevándorlás hagyományos célországaiban, például Franciaországban és Németországban egyre kisebb ez az arányszám. 

A nők születéskor várható átlagos élettartama San Marinóban a legmagasabb (átlagban 84,2 év), a férfiaknál pedig Izlandon (78 év). Az idős, 60 év feletti korosztály Olaszországban adja a legnagyobb részarányt (a teljes lakosság 18,2 százaléka tartozik ebbe a csoportba), s utána Németország (17,5 százalék) és Görögország (17,3 százalék) következik.

Demográfiai szempontból Európában egyedül Törökország lehet elégedett: ott minden egyes nőre (persze statisztikailag) 2,52 gyerek jut, ami meghaladja a lakosság "újratermelődéséhez" szükséges 2,1 százalékos arányt.