A cím persze idézőjelben értendő, de az elsőként landolt marsjáró ismét teljesen működőképes, szombaton legördült társa, az Opportunity pedig megerősítette a vízben képződött ásványok jelenlétét a leszállóhely talajában.

A NASA bejelentése szerint a 10 nappal ezelőtt lebénult Spirit marsjáró ismét teljesen egészséges, a mérnökök és az irányítók megfeszített munkájának eredményeképpen. A marsjáró "megzavarodott" flash memóriájából több ezer fájlt töröltek. A problémát a memóriát kezelő szoftver hibája okozta, aminek következtében a fő számítógép óránként újraindította magát. A flash memóriát egyelőre kiiktatták, és a teljes rendbehozatalán dolgoznak. A tudományos munka azonban már folytatódhat.

Ennek egyik első eredménye, hogy a háromszög alakú, Adirondack névre keresztelt szikla összetétele a vizsgálatok szerint bazaltos jellegű, azaz nem üledékes, hanem vulkáni kőzetről van szó. Ez újabb rossz hír a víz nyomait kereső kutatók számára.

A másik leszállóhely azonban továbbra is izgalmasnak ígérkezik. A réteges szerkezetű kőzetekről már többször beszámoltunk, de a szombaton a talajra gördült Opportunity (lásd a képen) elvégezte az első infravörös méréseket, s ezek alapján kijelenthető, hogy a talaj szemcséi valóban tartalmazzák a hematit nevű ásványt. A hematit egy vas-oxid, ami a Földön majdnem mindig vizes környezetben képződik. Az Opportunity leszállóhelye jelenleg teljesen száraz, de a hematit ott van - vagyis egykor víz is lehetett. Ugyanakkor a marsjárótól most már csak néhány méterre lévő sziklafalban egyelőre nem sikerült azonosítani a hematitot.

Tekintse meg képgalériánkat az Opportunity legördüléséről!

Az Opportunity első feladata, hogy mikroszkópos kamerájával felvételeket készítsen a felszín anyagáról, valamint annak összetételét is vizsgálja spektrométereivel. Ezután indul el a leszállóhelytől 8 méterre lévő réteges szerkezetű kőzetekhez, amelyek anyagvizsgálata nagy izgalmakat ígér - hiszen nem kizárt, hogy vízben lerakódott üledékes kőzetekről van szó.

Január 28-án a NASA bejelentette, hogy az Opportunity leszállóhelyének a Challenger emlékállomásnak nevet adja. (Mint korábban arról beszámoltunk, a Spirit leszállóhelyét a Columbia űrrepülőgépről nevezték el.) A Challenger katasztrófája 18 éve, 1986. január 28-án következett be: az űrrepülőgép felszállás közben robbant fel. Hét űrhajós vesztette életét.