Azok a nők, akik sok éven át festették a hajukat, nagyobb arányban betegszenek meg a nyirokrendszert érintő daganatos megbetegedésben, ún. non-Hodgkin limfómában - írja az American Journal of Epidemology című lap a Yale Egyetem kutatócsoportjának eredményeit idézve.

Az 1300 nő bevonásával elvégzett vizsgálat eredményei hozzájárulhatnak annak megértéséhez, hogy az elmúlt évtizedekben miért emelkedett meg - eddig megmagyarázhatatlan módon - e betegség előfordulása.

A Yale kutatócsoportja szerint azok a nők, akik 1980 előtt kezdték rendszeresen festeni vagy festetni a hajukat, több mint 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel betegszenek meg non-Hodgkin limfómában, mint azok, akik nem kedvelik a hajfestést. Közülük is a legveszélyeztetettebb az a csoport, amely a legsötétebb színű hajfestékeket használta 24-25 éven át - az ő kockázati arányuk kétszerese a világosabb árnyalatokat kedvelőkének.

A non-Hodgkin limfóma előfordulása az 1970-es évek közepe óta megkétszereződött az Egyesült Államokban. A kutatók szerint a jelenséget különböző kémiai anyagok okozzák.

A Yale Egyetem kutatói a kísérleti csoport azon tagjainál nem bukkantak fokozottabb kockázatra, akik csak 1980 után kezdték hajukat festetni, egyelőre azonban nem tudják, hogy az ok a hajfestékek összetételének megváltozása, vagy egyszerűen az, hogy ezeknél az asszonyoknál a betegség még nem alakult ki nagyobb arányban.

Kétségtelen - mondta a kutatócsoport vezetője - hogy a hajfestékek igen sokat változtak az elmúlt két évtizedben, a gyárak ugyanis számos karcinogénnek (rákkeltő anyagnak) bizonyult összetevőt kivontak belőlük.