Kihirdették a névadó verseny győztesét, az üstököskutató Rosetta űrszonda leszálló egysége a Philae nevet kapta. A javaslatot egy 15 éves olasz lány, Serena Olga Vismara küldte be. Jutalmul ott lehet a rakéta indításánál Kourou-ban, Francia Guyanában.

A tervek szerint február végén indítják hosszú útjára a Rosetta szondát, hogy találkozzon a Csurimov-Geraszimenko üstökössel. Az Európai Űrügynökség  programjának csúcspontjaként 2014-ben az űrszonda egyik része leereszkedik az üstökös felszínére, hogy méréseket végezzen. Ilyen vállalkozás még nem volt az űrkutatás történetében. 

Az üstökösök a Naprendszer ősi anyagát hordozzák. Az ősanyag helyszíni tanulmányozása a Naprendszer őstörténetének feltárásához fog hozzásegíteni. Remélhetőleg a Csurimov-Geraszimenko üstökös lesz a naprendszerkutatás rosette-i köve.

Az űrszonda Rosetta neve az Egyiptomban 1799-ben megtalált, Kr. e.196-ban készített feliratos kőre utal. (Nálunk nem az angol, hanem a francia írásmóddal terjedt el a név, ezért rosette-i kő a magyar megnevezés.) A kövön háromféle írással (hieroglifák, demotikus írás, görög betűk) és három nyelven (kétféle egyiptomi és görög) ugyanaz a szöveg olvasható. (Ennek alapján sikerült megfejteni a hieroglif írást is.)

A Rosetta leszálló egységét eddig egyszerűen Lander (leszálló) néven emlegették. A leszálló egység építésében nyolc európai ország, köztük Magyarország vett részt. A közösen elhatározott névadási pályázatot végül Franciaország, Németország, Olaszország és Magyarország írta ki, a hazai pályázatot az [origo] lapjain is olvashatták. A pályázaton 12 és 25 év között fiatalok indulhattak. A zsűri több mint ezer javaslatot kapott, Magyarországról 42-t. Minden ország kiválasztotta az öt legjobbnak talált nevet, a zsűri az így összegyűlt húszból választott ki egyet, egyhangú döntéssel. 

A zsűri javaslata a Lander építését összehangoló nemzetközi testület, a Lander Steering Committee egyetértésével vált véglegessé. A testületet megalakulása óta Szegő Károly űrfizikus, a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet tudományos tanácsadója vezeti. Kérdésemre elmondta, hogy ők maguk is régóta kerestek már nevet a leszálló egységnek. Több belső próbálkozás kudarca után született meg a fiatalok bevonásának ötlete. Szegő Károly jó választásnak tartja a Philae nevet, mert illik a Rosetta névhez, és jól kifejezi az űrmisszió célját.

Philae a Nílus szigete az asszuáni gát fölött, Egyiptomban. A szigetet az óegyiptomi időktől kezdve Ízisz istennőnek szentelték, legrégibb templomai a Kr. e. 7. században épültek. Ízisz kultusza a római korban is virágzott. A ma Angliában levő philae-i obeliszk oldalán hieroglif és demotikus írással egyiptomi és görög nyelvű felirat található. A hieroglif írást megfejtő francia Champollion a rosette-i kő és a philae-i obeliszk feliratait együtt tanulmányozva találta meg a megoldást, mindkét szövegben meglelte Ptolemaiosz király és Kleopátra királynő nevét, hieroglifákkal írva. 

Jéki László