Komoly vékonyodás a Föld atmoszférájában

Az üvegházhatású gázok hatása miatt jelentősen csökkent a Föld felső légkörének sűrűsége - olvasható a Journal of Geophysical Research című tudományos folyóirat legújabb számában.

Forrás: Central Washington Univ.Amerikai kutatók szerint a földi atmoszféra felső rétegei egyre hidegebbé válnak, miközben az összehúzódás miatt a légkör kiterjedése csökken. A termoszférának, az atmoszféra legkülső, 90 kilométer magasságban kezdődő rétegének sűrűsége az elmúlt 35 évben mintegy 10 százalékkal csökkent. Az eredmény 27 űreszköz pályájának sokéves elemzésére alapul.

Az amerikai Naval Research Laboratory munkatársai által végzett kutatások megerősítették, hogy helyesek azok az elméleti modellek, amelyek szerint a szén-dioxid és más, üvegházhatást okozó gázok felszaporodása a felső légkör ritkulásához vezet. 12 kilométeres magasság felett ugyanis az üvegházhatású gázok - az alsó légkörben tapasztaltakkal ellentétben - növelik a légkör hőkisugárzó képességét. Amint az üvegházhatású gázok mennyisége nő, a felső légkör egyre hidegebb lesz, és egyre jobban összehúzódik.

Hogy hosszú távon milyen következményekkel járhat az üvegházhatást okozó gázok felszaporodása a légkörben, arra a Vénusz nyújt jó példát - állítják a kutatók. A Vénusz légköre 96 százalékban szén-dioxidból áll, s emiatt a légkör alsó rétegeiben pokoli forróság, 427 Celsius-fokos hőmérséklet van.

A légkör felső rétegeinek ritkulása az űrkutatás szempontjából egyszerre kedvező és káros fejlemény: a műholdak tovább maradhatnak szolgálatban (később találkoznak olyan sűrűségű légréteggel, ahol a surlódás miatt lassulnak és elégnek), ugyanakkor az űrszemétdarabok is tovább maradnak Föld körüli pályán, azaz megnő az összeütközések kockázata az űrhajókkal, műholdakkal és az űrállomással.