A NASA Spitzer-űrtávcsöve, amely az infravörös tartományban készít felvételeket, csodálatos meglepetéssel szolgált a kutatóknak - illetve szeretteiknek. A meglepetés most nem annyira szakmai, mint esztétikai. Az NGC 7129 jelű csillaghalmaz körül egy rózsa formájú rózsaszín ködösséget találtak - alján egy zöld "pamaccsal".

Az NGC 7129 valójában egy fiatal csillagokból álló halmaz, amely kb. 130 tagot számlál. Csillagainak fele körül sikerült porkorongok jeleire bukkanni - amelyek minden bizonnyal a körülöttük formálódó bolygórendszerek csírái. A halmaz átmérője körülbelül akkora, mint a Nap és legközelebbi csillagszomszédunk, a Proxima Centauri közötti távolság - mintegy 4 fényév.

A halmazban fejlődő csillagok sugárzása néhány millió év alatt egy buborékot alakított ki a por- és gázfelhőben. A rózsaszín árnyalat az erőteljes sugárzású fiatal csillagok által felhevített poranyagnak köszönhető. A por elnyeli a nagy energiájú sugárzást, felmelegszik, és nagyobb hullámhosszú infravörös sugárzásként bocsátja ki az energiát. A látható fény tartományában így a ködből alig látszik valami, azonban az infravörös műszerek számára láthatóvá válik a por.

Forrás: NASA

Az egész rendszert körülvevő ún. molekulafelhő nem látható ezen a képen - mivel az más színképtartományban sugároz. Azonban a kép alsó harmadának közepén látható fiatal, fényes csillagok szuperszonikus sebességgel juttatnak anyakilövelléseket (ún. jeteket) a molekulafelhőbe. A jetek beleütköznek a felhő anyagába, és felhevítik az itt található szén-monoxid gázt - ez hozza létre a zöldes árnyalatú ködösséget, amely a rózsa "szárát" formálja.

Teljes méretű kép és további információk ezen a címen.

Orbán Ádám